Farklı yapıştırma simanları ile yapıştırılan zirkonyum alt yapıların retantif özelliklerinin in vitro olarak incelenmesi - Aksoy, İpek (My University, 2013)
1.ÖZET Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı yapıştırma simanlarıyla yapıştırılan zirkonyum alt yapıların retantif özelliklerinin yapay yorma işlemi sonrası soy olmayan metal alaşım alt yapılarla karşılaştırılarak incelenmesidir. Çalışmada 120 adet çekilmiş çürüksüz insan alt premolar dişi , akrilik bloklara sabitlenip, yaklaşım açıları 6° olan standart koniler şeklinde, su soğutması altında prepare edildi. Preperasyonu tammalanmış dişlerin 60 tanesine 3Y-TZP alt yapıyla, 60 tanesine Ni-Cr metal alaşım ile alt yapılar hazırlandı. Restorasyonlar üç farklı siman (çinkofosfat siman, Panavia F2.0, RelyX U100) ile simante edilmek üzere 20 örnek içeren üç gruba ayrıldı. Simantasyonu tamamlanan tüm örnekler ısı çevirim cihazında +5°C ve +55°C su tanklarında, her tankta 30 sn’ye kalacak şekilde 2500 ısı çevirim işlemine tabi tutuldu. Her gruptaki 10 örneğe, 0.5 Hz frekansta, 50N yük altında, 100 000 tek akslı dinamik yükleme işlemi uygulandı. Yorma işlemleri sonrası örnekler, 10mm/ dk hızda çekme testine tabi tutuldu. Test sonunda elde edilen maksimum çekme kuvveti değeri N biriminde elde edildi. Örneklerin kopma yüzeyleri, ışık mikroskobunda incelendi. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde, normal dağılımın incelenmesi için Kolmogorov-Smirnov dağılım testi, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ikiden fazla grup durumunda çok faktörlü ANOVA testi ve Post-hocBonferroni testi, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testi kullanıldı (p<0.05). Elde edilen kopma değerleri açısından kullanılan alt yapı ve yorma işlemi arasındaki etkileşim istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.005). Kopma yüzeyleri incelendiğinde, Ni-Cr metal alaşım ve 3Y-TZP alt yapılar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p=0.000) Tüm siman gruplarında Ni-Cr metal alaşım alt yapıların kopma kuvvetleri ortalamaları, 3Y-TZP alt yapıların kopma kuvvetleri ortalamalarından daha yüksek bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: LAVA®, Ni-Cr metal alaşım, rezin siman, retansiyon, yapay yorma işlemi 2.

In vitro evaluation of retentive properties of different luting cements on zirconia copings The purpose of this in vitro study was to evaluate the retentive properties of zirconia copings luted with different cements against with base metal alloy copings after artificial aging. Caries-free extracted 120 mandibular premolars were embedded in acrylic resin, prepared under copious amount of water to receive full cast copings with 6° taper. After preperation, 60 of the speciments were cast in 3Y-TZP, whereas the 60 speciments were cast in an Ni-Cr alloy. Restorations were diveded into 3 groups each including 20 speciment. Cementation was performed with 3different luting cements (zincphosphate cement, Panavia F2.0, RelyX U100). After the cementation was completed, speciments were thermocycled between +5°C and +55°C for 2500 cycles, with a dwell time of 30 seconds. Dynamic loading of 10 speciments in each subgroup was performed for 100 000 cycles at 50 N at a frequency of 0.5 Hz. After artificial aging, vertical tensile force was applied with a constant speed of 10 mm/ min until separation was noted. Failure modes were measured and recorded in N. Debonded specimen surfaces were examined using a stereomicroscope. The data were evaluated by Kolmogorov-Smirnov for normally distributed samples, multivariate ANOVA and Post-hocBonferroni for comparing quantitative data, Pearson Chi-square Test for qualitative data (p<0.05). The interaction between the type of copings and artificial aging was statistically significant (p=0.005). There were significant differences in the modes of failure between Ni-Cr alloy and 3Y-TZP copings (p=0.000). For all cements, mean debonding force of Ni-Cr alloy copings were higher than 3Y-TZP copings. Key Words: LAVA®, Ni-Cr alloy, resin cement, retantion, artificial aging
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Protetik Diş Tedavisi