AHP VE VIKOR YÖNTEMLERİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYE ÜLKELER VE TÜRKİYE’NİN EKONOMİK PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
İktisat politikalarının temelinde, o ülkede yaşayan insanların hayatlarını güven içinde devam ettirebilmelerine imkân yaratacak bir refah seviyesi oluşturmak yatmaktadır. Ekonomik dengelerin çok çabuk değiştiği günümüz ekonomisinde, ülkelerin iktisat politikaları ulusal olmakla birlikte uluslararası bir boyut da kazanmıştır. Bu çalışmada, birden fazla ekonomik kriter göz önünde bulundurularak en iyi makro ekonomik performansa sahip ülkelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan kriterler dönemin küresel konjonktürü ve ulusal dinamikleri dikkate alınarak AHP yöntemi ile ağırlıklandırılmış ve Avrupa Birliği'ne üye 28 ülke ile Türkiye ekonomik performanslarına göre VIKOR yöntemi kullanılarak sıralanmıştır.

The Main purpose of economic policies is to increase welfare of households and to provide them with the opportunity to pursue their lives in safety. However, in the present dynamic conjecture, domestic economic policies have also gained an international dimension. Considering multiple economic criteria, this study aims to determine the best performing countries in terms of macroeconomic variables. Criteria are weighted by AHP method, considering the associated global outlook and national dynamics; and 28 European Union Member Countries and Turkey are ranked according to their economic performances using VIKOR method.
THE ANALYSIS OF MACRO ECONOMICS PERFORMANCE FOR EUROPEAN COUNTRIES AND TURKEY WITH AHP AND VIKOR METOD