Robot gazeteciliğin haber üretim süreçlerine yansımaları : medya profesyonelleri perspektifinden bir değerlendirme - Aydın, Uygar (My University, 2025)
Robot gazeteciliğin haber üretim süreçlerine yansımaları : medya profesyonelleri perspektifinden bir değerlendirme Tarihsel süreçte gazetecilik mesleği çeşitli teknolojik gelişmelerden etkilenmiş ve önemli dönüşümler geçirmiştir. Matbaanın bulunmasıyla geniş kitlelere daha kolay bir şekilde ulaşılmış ve gazetecilik önemli bir aşama katetmiştir. Daha sonra yeni iletişim teknolojileri ve dijitalleşme, gazetecilik pratiklerinin yeniden şekillenmesinde büyük bir role sahip olmuştur. Yeni medya teknolojileriyle gazeteler dijital ortama aktarılmış ve bu durum gazetecilerin mesleğini icra ediş biçimleri, haberlerin okurlara ulaştırılması hatta okurların haberleri tüketmesi biçimlerini dönüştürmüştür. İnternet haberciliği, tıklama habercilik, yurttaş haberciliği gibi kavramlar literatüre girmiştir. Şimdilerde ise yapay zeka teknolojisinin her alanı olduğu gibi gazetecilik alanını etkilemeye ve dönüştürmeye başladığı görülmektedir. Yapay zeka teknolojisinin gazetecilik alanına etkileriyle birlikte veri gazeteciliği kavramı ön plana çıkmış ve algoritmik gazetecilik, robot gazetecilik gibi kavramlar oluşmaya başlamıştır. Bu kavramlar arasından, insansız bir şekilde haber yazma ve servis etme süreçlerini kapsaması nedeniyle robot gazetecilik öne çıkmaktadır. Çalışma kapsamında robot gazeteciliğin haber üretim süreçlerine yansımalarını medya profesyonellerinin perspektifinden ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada nitel yöntem kapsamında medya profesyonelleriyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada medya profesyonellerinin, robot gazeteciliğin gazetecilik mesleğine yönelik dönüştürücü gücünün farkında oldukları ve duruma olumlu, olumsuz veya daha tarafsız bir bakış açısı sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Hız unsuru robot gazeteciliğin olumlu bir yanı olarak vurgulanırken ileride yaşanabilecek istihdam sorunu ve robot gazeteciliğin etik boyutuna yönelik kaygılar, olumsuz yönler olarak ön plana çıkmaktadır.

Reflections of robot journalism on news production processes : an evaluation from the perspective of media professionals Historically, the journalism profession has been affected by various technological developments and has undergone significant transformations. With the invention of the printing press, it became easier to reach large audiences and journalism has made significant progress. Later, new communication technologies and digitalization have played a major role in reshaping journalism practices. Newspapers have been transferred to digital media with new media technologies, and this has transformed the ways journalists practice their profession, the way news is delivered to readers, and even the way readers consume news. Concepts such as internet journalism, click journalism, and citizen journalism have entered the literature. Nowadays, it is seen that artificial intelligence technology has begun to affect and transform the field of journalism, as it does in every field. With the effects of artificial intelligence technology on the field of journalism, the concept of data journalism has come to the fore, and concepts such as algorithmic journalism and robot journalism have begun to emerge. Among these concepts, robot journalism stands out because it covers the processes of writing and serving news without an employee. Within the scope of the study, it is aimed to reveal the reflections of robot journalism on news production processes from the perspective of media professionals. In this context, semi-structured in-depth interviews were conducted with media professionals within the scope of the qualitative method. The study concluded that media professionals are aware of the transformative power of robot journalism for the journalism profession and that they have a positive, negative or more neutral perspective on the situation. While the speed element is emphasized as a positive aspect of robot journalism, the possible employment problems in the future and concerns about the ethical dimension of robot journalism come to the forefront as negative aspects.
Reflections of robot journalism on news production processes : an evaluation from the perspective of media professionals
Keywords: Artificial intelligence; Gazetecilik; Journalism; Media professionals; Medya profesyonelleri Artificial intelligence; Robot gazetecilik; Robot journalism; Yapay zeka