Vehıcle routıng ın cıty logıstıcs wıth a case study - Yardımcı, İlknur (My University, 2016)
KENTSEL LOJİSTİKTE VAKA ÇALIŞMASI İLE ARAÇ ROTALAMA Hızla artan nüfusa bağlı olarak artan taşıt sayısı kent trafiğinde yük taşıma etkinliğini ve verimliliğini düşürmüş ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerle trafik karmaşasının artmasına sebep olmuştur. Artan yük tarfiğinin dengelenmesi, etkin taşıma kümelenmesinin sağlanması için kentlerde etkin araç rotalama yaklaşımları gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ve bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ile matematiksel ve algoritmik modellemeye dayalı araç rotalama çalışmalarının sayısı artmış ve bu alanda yapılan çalışmalar gerçeğe çok daha yaklaşmıştır. Modern tekniklerle yapılan araç rotalama çalışmalarıyla uygun değerle dağıtım ve taşıma rotaları belirlenebilmektedir. Çevre kısıtlarını, kent ve kentlilerin gereksinimlerini göz önüne alan kentsel lojistik çalışmalarıyla şehir trafiği düzenlenmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda tez kapsamında şehir trafiğini azaltarak optimum rotalamayı sağlayacak matematiksel modelin oluşturulması ve test edilmesi amaçlanmaktadır. Modelin ilk aşamasında öklid mesafe kısıtlarına göre İstanbul şehri içinde belirlenen noktaların kümelenmesi sağlanmıştır. İkinci aşamada her bir küme içerisinde belirlenen araç sayısını aşamayacak şekilde algortmik rotalama amaçlanmıştır. Kurulan modelle kent içinde araçların trafik yoğunluğunu azaltacak şekilde kümelenmesi sağlanarak küme içindeki araç sayısının kontrol altında tutulması sağlanmıştır. Trafikteki/ kümedeki araç sayısının kontrol altında tutulması kent içi trafiğe önemli katkılar sağlayacak ve büyük problemlerin çözümünü gerçekleştirecektir. Bu çalışmanın rotalama değerlerinin doğruluğunun test edilmesi, örneklemin tüm şehir geneline yayılması, zaman kısıtı ve pencerelerinin eklenmesi, rotalamanın dinamikleştirilmesi gibi çalışmalar ile gelecek araştırmalarda etkinliği arttırılabilir.

VEHICLE ROUTING IN CITY LOGISTICS WITH A CASE STUDY Rapidly increasing population and increasing number of vehicles reduce the efficiency of freight transport activities in urban traffic and caused the increase of negative impact on the environment and traffic jams. In urban areas effective routing approach is gaining more and more importance to regulation of increased freight traffic, creation of load and transport corridors and to provide effective load and transport clusters. The number of mathematical and algorithmic modeling based routing works has increased with the widespread use of computers and the development of computer systems and studies in this area have been close to the truth day by day. Appropriate value distribution and transportation routes can be determined with modern techniques of working in vehicle routing. It is trying to be organized in city traffic with urban logistics operation which is taking into consideration environmental constraints and the needs of city and citizens. In this thesis, distribution points defined randomly in Istanbul City and created the mathematical model according to euclidean distances with Weka 3.7 programme. After defining the clusters vehicle routing algorithm created that will provide optimal routing to reduce Istanbul city traffic and it is intended to test. The model will be established routing of vehicles in the city to reduce traffic congestion by clustering the distribution points. Keeping under control the number of vehicles in the traffic / in the cluster will provide important contributions to urban traffic and will perform the solution of major problems.
Keywords: İstanbul; Kentsel lojistik; Lojistik; Türkiye; Ulaştırma; Vaka çalışmaları