Seçici serotonin geri-alım inhibitörü kullanımının vücut ağırlığı ve metabolik parametreler ile ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Giriş: Psikiyatrik bozuklukların psikofarmakolojik tedavisi sırasında vücut ağırlığı, dinlenme metabolizma hızı (DMH), lipit profili ve açlık kan şekeri gibi metabolik parametrelerde değişikliklere sık rastlanır. Bu çalışmanın amacı seçici serotonin gerialım inhibitörü (SSGİ) kullanımının vücut ağırlığı ve metabolik parametreler ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmada en az üç ay süreyle bir SSGİ kullanması gerektiğine karar verilen 14 erkek hastanın tedavi öncesi, 1. ayda ve 3. ayda olmak üzere DMH ölçümleri yapılmıştır. Hastaların vücut ağırlıkları, vücut yağ oranları, beden kitle indeksleri ve bel/kalça oranları tedavi öncesinde, 1. haftada, 2. haftada, 1. ayda,ayda ve 3. ayda ölçülmüştür. Tedavi öncesinde ve 3. ayda hastaların total kolesterol, LDL, HDL, VLDL, trigliserit ve açlık kan şekerini içeren laboratuar tetkikleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada DMHnin başlangıçta, 1. ayda ve 2 3. ayda yapılan ölçümlerde anlamlı olarak değişmediği saptanmıştır. Başlangıç-3. ay arasında tüm grupta DMHde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik bulunmamış, 3. ay-1. ay arasında doz artışı yapılan grupta DMHnin anlamlı olarak azaldığı, doz artışı yapılmayan grupta ise anlamlı olarak değişmediği saptanmıştır. Vücut ağırlığı değişimi ile DMH değişimi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Hastaların ortalama vücut ağırlığının başlangıç ile 1. hafta-1. ay arasında anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır. Hastaların ortalama vücut ağırlıkları 3 ayda başlangıca göre yüksek olsa da, istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Başlangıç-3. ay arasında total kolesterol düzeylerinde, vücut yağ oranı, bel/kalça oranında istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. Sonuç: SSGİlerin neden olduğu vücut ağırlığı artışının DMHde bir azalma sonucu gerçekleşmediği söylenebilir. Üçüncü ay bel/kalça oranı, total kolesterol ölçümlerinde başlangıç ölçümlerine göre saptanan artış da, SSGİ kullanan bireylerin yağ metabolizması açısından daha ayrıntılı olarak incelendiği çalışmalara gereksinim olduğunu düşündürmektedir.

Objective: Psychotropic drugs during the treatment period of psychiatric disorders can cause changes in meta- bolic parameters such as weight, lipid profile, fasting glucose level, and resting metabolic rate. The aim of this study is to investigate the correlation of selective serotonin re-uptake inhibitor (SSRI) use with weight gain and metabolic parameters. Methods: In this study, the resting metabolic rates (RMR) of 14 male patients intended to use selective serotonin re uptake inhibitor at least three months, were measured baseline, first and third month after SSRI use. Body weight, percentage body fat, body mass index and waist/hip ratio were measured before treatment, at the end of the first and second weeks and the first, second and third months. Laboratory tests in- cluding total cholesterol, LDL, HDL, VLDL, triglycerides and fasting blood glucose were performed before treat- ment and at the end of the third month. The correlation of body weight changes with RMR changes was also ana- lyzed. Results: RMR did not differ in the beginning, first month and third month. No statistically significant differ- ence was found in RMR between the beginning and the third month. RMR significantly decreased in the in- creased-dose group while it wasn t changed in the constant-dose group. No correlation was found between RMR changes and body weight changes. The mean body weight decreased significantly between the beginning and the first week and the first month. Even though the mean body weight of all patients was higher in the third month than the beginning, no statistically significant difference was found. The total cholesterol levels, body lipid ratio, and waist/hip ratio increased significantly between initiation of treatment and the third month. Conclusion: As a result, we suggest that SSRI s use did not cause body weight increase due to reduction in RMR. The waist/hip ratio, total cholesterol levels were increased in the third month. Further studies which look more closely to fat metabolism in patients under SSRI s treatment are necessary.
Correlation of selective serotonin re-uptake inhibitor use with weight gain and metabolic parameters
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Beslenme ve Diyetetik