Teknoloji geliştirme bölgelerinde vergi teşvikleri ve ar-ge faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi - Hersek, Hakan (My University, 2007)
Teknoloji Gelistirme Bölgeleri, Teknoparklar, Ar-Ge Faaliyetleri, Vergi Tesvikleri ÖZET TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE VERGİ TESVİKLERİ VE AR-GE FAALİYETLERİNİN MUHASEBELESTİRİLMESİ Bir ülkede ekonomik gelisme ve kalkınmayı ve sürdürülebilir büyümeyi saglamak için teknoloji-yogun sektörlere agırlık vermek, bunun için de ar-ge faaliyetlerine yapılan harcamaların payını arttırmak gerekmektedir. Türkiye’de ar-ge faaliyetlerine yapılan harcamaları arttırmak ve üniversite-sanayi isbirligini saglayarak teknolojik gelismeyi hızlandırmak için teknoloji gelistirme bölgeleri kurulmasına karar verilmistir. Teknoloji gelistirme bölgelerinde faaliyet gösteren mükelleflerin yararlandıgı vergi tesvikleri ve bu mükelleflerin bölgede gerçeklestirdikleri arastırmagelistirme faaliyetlerinin muhasebelestirilmesi bu tezin konusunu olusturmaktadır. Çalısmada teknoloji gelistirme bölgesinde faaliyette bulunan yönetici sirketlere, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine ve ar-ge, yazılım ve arastırma personeline saglanan vergi tesvikleri ayrıntılı biçimde incelenmistir. Teknoloji gelistirme bölgesinde bulunan bir firmanın muhasebe uygulamaları sunularak, arastırma-gelistirme faaliyetlerinin nasıl muhasebelestirildigi açıklanmıstır. Technology Development Zones, Technoparks, Research and Development Activities, Tax-Incentives

TAX-INCENTIVES AND ACCOUNTING PROCEDURE OF RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITIES IN TECHNOLOGY DEVELOPMENT ZONES In order to ensure economical development and sustainable growth in a country, it is required to focus on technology-intensive sectors and increase research and development expenditures. Turkey decided to establish technology development zones in order to increase the amount spent on research and development activities and hasten the technological development by enhancing the cooperation between university and industry. Tax-incentives provided to taxpayers which are conducting commercial activity within the technology development zones and accounting procedure of research and development activities of said companies are the subjects of this thesis. Taxincentives provided to managing companies of technology development zones , taxpayers which are obliged to pay income tax and corporate tax, and researchdevelopment and sofware-focused personnel are examined in detail. Accounting procedure generally accepted for research and development activities is explained, by analysing the accounting records of a company that is in a tech nology development zone.
Keywords: Ar-Ge (Araştırma Geliştirme); Muhasebe; Teknoparklar; Vergi Teşvikleri