Aşırı halofil suşlardan elde edilen archaezomların ilaç taşınmasında kullanımının araştırılması - Uğurlu, Sevinç (My University, 2007)
AŞIRI HALOFİL SUŞLARDAN ELDE EDİLEN ARCHAEAZOMLARIN İLAÇ TAŞINMASINDA KULLANIMININ ARAŞTIRILMASI Lipozomlar, etkin madde taşıyıcısı olarak kullanılarak ilaçların istenmeyen özelliklerini azaltabilme yeteneğine sahiptir. Lipozomlar, içlerine hapsedilen etkin maddenin farmakokinetiğini değiştirirler. Bu çalışmada sıvı Brown besi yerinde üretilen bir aşırı halofil Arkebakteri olan Haloarcula 2TK2 suşunun polar lipitleri kloroform/ metanol çözeltisi ile ekstre edilmiştir. Çözücünün buharlaştırılmasından sonra lipitler hidrate edilmiştir. Lipozomlar (archaeazomlar) ard arda dondurma-çözme işlemini takiben 450 nm por büyüklüğündeki polikarbonat filtreden geçirilerek boyutlandırılmıştır. Hazırlanan archaeazomların taramalı elektron mikroskobunda görüntüleri alınmıştır. İlaç adsorpsiyonu ve archaeazomların kontrollü salınım davranışını araştırmak için ise kısmen çözünebilen rifampisin model ilaç olarak seçilmiştir. Rifampisin salınımı (pH 7,0; 37 oC) 474 nm’de spektrofotometrik olarak izlenmiştir ve ilaç salınım yüzdesi hesaplanmıştır. Arkaeazomların bu ilacın salınımı için uygun bir taşıyıcı olduğu belirlendi.

INVESTIGATION OF USAGE OF ARCHAEASOMES OBTAINED FROM EXTREMELY HALOPHILIC STRAINS IN DRUG DELIVERY Liposomes when used as active substance carrier may decrease the unwanted properties of drugs. Liposomes change the pharmacokinetics of active substances trapped in them. Polar lipids of extremely halophilic Archaeon Haloarcula 2TK2 strains grown in liquid Brown medium were extracted by chloroform/ methanol solution. After the vaporization of the solvent, lipids were hydrated. Liposomes (archaeasomes) were sized by consecutive freezing and thawing steps, followed by extrusion through 450 nm polycarbonate filters by hand held extruder. The images of the archaeasomes were taken by a scanning electron microscopes (SEM). Rifampicin was chosen as a sparingly soluble drug model for the investigation of drug adsorption and controlled release behaviour of archaeasomes, The release of rifampicin from archaeaosomes (pH 7,0; 37 oC) was determined spectrophotometrically at 474 nm and the percentage of drug release was calculated. It was concluded that archaeasomes were compatible for the controlled release of Rifampicin.
Keywords: Biyokimya; Kimya; Lipozomlar