İflâs idaresi - Oruç, Yakup (My University, 2019)
İflâs hukuku ekonomik hayatın bir parçasını teşkil eder. İflâs ile ilgili getirilendüzenlemeler ticari ve sosyal hayatın muntazaman işlemesi ile doğrudan ilgili düzenlemelerdir.Ülke ekonomisi ve sosyal refah bakımından önemli bir kurum olan iflâs müessesinin amacınauygun şekilde işleyebilmesi sağlıklı bir tasfiye sürecinin geçirilmesine bağlıdır. Bu itibarla iflâsmüessesesinin en önemli merhalesinin iflâsın tasfiyesi aşaması olduğu inkâr edilemez. İflâstasfiyesinin, kanunda da ayrıntılı şekilde düzenleme alanı bulan ve iflâsın normal tasfiye usulüolan, adi tasfiye şeklinde cereyan etmesi halinde bunu yürütecek olan temel organ iflâsidaresidir. İflâsın amacına uygun şekilde nihayete ermesi için düzenli bir şekilde yürütülmesigereken iflâs tasfiyesinin merkezinde iflâs idaresi bulunur. Bu tezde, alacaklı hâkimiyetinintasfiyeye yansımasının bir sonucu olarak iflâs masasının yönetimi ve tasfiyesinde önemligörevler yüklenen, alacaklı unsurlarınca gösterilen adaylar arasından icra mahkemesinceseçilen özel bir iflâs organı olarak görevlerini icra eden iflâs idaresi incelenmiştir.Ülkemizde iflâs tasfiyelerine ilişkin tutulmuş sağlıklı istatistikler söz konusu olmamaklabirlikte uygulamada bu tasfiyelerin uzun bir zaman sürdüğü ve ilgililerin mağdur olduğumüşahede edilmektedir. Tasfiye prosedürünün uzun sürmesi, iflâs müessesesinin en önemlimeselelerinden biridir. Tasfiyelerin uzaması, neticeleri itibariyle ekonomik düzeni ve sosyalrefahı tehdit edecek boyutlara varmaktadır. Ülkemizin diğer yapısal sorunları yanında iflâstasfiyesinin de düzgün bir şekilde işlememesi tasfiye sürecini uzatmaktadır. Çalışmamızdatasfiyenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, daha kısa süre içerisinde sonuçlanması vemağduriyetlere mahal verilmemesi için çözüm yolları tasfiyeyi yürütmekle görevli organ olaniflâs idaresi nezdinde aranmaya çalışılmıştır. Zira iflâs idaresi görevinin gerektirdiği nitelikler,iflâs idaresinin oluşumu, seçimi, görev ve yetkileri, denetimi ve sorumluluğu kesin hatları ileortaya konulamamıştır. Bu kapsamda iflâs idaresi ile ilgili düzenlemelerin gözden geçirilmesiuygulamada ortaya çıkabilecek sıkıntıların ortadan kaldırılması veya minimize edilmesibakımından elzem olup söz konusu çalışma bu hedef doğrultusunda hazırlanmıştır.

Bankruptcy law constitutes a part of the economic life. The provisions concerningbankruptcy serve to function the economic and social life in a proper way. The functioning ofthe bankruptcy, which is an important institution in terms of national economy and socialwelfare, depends on a healthy liquidation process. Therefore it can not be denied that the mostimportant area of bankruptcy law is liquidation phase. If the liquidation of bankruptcy takesplace in the form of ordinary liquidation, which is in detail in the Turkish Enforcement ofBankruptcy Code and is deemed to the normal liquidation procedure, the main organ that willcarry it out is the bankruptcy office. The bankruptcy office is in the center of the bankruptcyliquidation, which must be carried out regularly to ensure the goal of bankruptcy. In this thesiswe have examined the bankruptcy office, which performs a important duty in liquidation andadministration of the bankrupt’s assets as a private bankruptcy institute, resulting of thereflection of creditor dominance.In our country there are no healthy statistics about bankruptcy liquidation. However, inpractice, it is determined that the liquidation takes a very long time and those concerned theliquidation seems like victims. The long duration of liquidation phase is one of the mostimportant problems of bankruptcy. The long duration of the liquidations reaches a level thatthreatens economic order and social peace. In addition to the other structural problems of ourcountry, the liquidation process does not function properly and also prolongs the procedure. Inthis study we tried to find solutions in the eye of the bankruptcy office in order to carry out theliquidation in a proper way to result in a shorter period and to prevent the occurrence of unjusttreatment. Because the formation, election, duties and powers, supervision, responsibility andthe required qualifications of bankruptcy office can not be revealed with precise lines inprovisions. In this context, reviewing the regulations regarding bankruptcy office is essential interms of eliminating or minimizing the problems that may arise in practice. This study isprepared in line with aforesaid purposes.
Keywords: Alacaklılar Toplanması; Bankrupt; Bankruptcy; Bankruptcy Office; Creditor’s Meeting; Hukuk; İflas; İflâs; İflâs İdaresi; İflâs Tasfiyesi; İflâsın Amacı; Law; Liquidation; Müflis; The Goal of Bankruptcy