Takım sporu antrenörleri ve gemiadamlarının iş tatmin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin karşılaştırmalı analizi - Çap, Hakan (My University, 2016)
Amaç: Bir yöneticinin işletmedeki insan gücünü, hedefler doğrultusunda, koordineli bir şekilde yönetmesi gerekmektedir. Bu koordinasyon için iş görenlerinin, iş tatmin ve örgütsel bağlılık düzeylerini değerlendirebilmesi gerekir. İş tatmini ve örgütsel bağlılık sosyal bilim alanında yapılan araştırmalar arasında sıkça çalışılmaktadır. Literatürde, iş görenlerin işe ve iş ortamına karşı tutumları iş tatmini olarak adlandırılır. Örgütsel bağlılık, çalışanların örgütle ilişkisi ile şekillenen ve örgütün sürekli bir üyesi olma kararı almalarını sağlayan davranış olarak tanımlanmaktadır ve iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Bir zabitin, iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyinin (can ve mal kayıpları vb. nedenler ile) yüksek olması beklenirken, antrenör için bu düzeyin düşük olması hayati önem taşımamaktadır. Takım yönetimi, iletişim becerisi, liderlik vb. birçok ortak özelliği bünyesinde bulundurması gereken bu iki mesleğin karşılaştırılması, benzer özelliklerinin yanında farklılıklarında ne derecede iş tatminine ve örgütsel bağlılığı etkilediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda İstanbul’daki takım sporu antrenörleri (futbol, basketbol, voleybol) ve uzakyol zabiti gemiadamlarının iş tatmin ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiler belirlenerek, karşılaştırmalar yapılmıştır. İş tatmin düzeyleri için Minnesota İş Tatmin Ölçeğinin 20 soruluk kısa formu, örgütsel bağlılık düzeyleri için toplamda 18 soruluk Meyer ve Allen’ in Örgütsel Bağlılık Anketi kullanılmıştır. Anketlerde bulunan soruların frekans analizleri çıkarılarak, değişkenlere göre iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiler SPSS 22.0 programında değerlendirilmiştir. Bulgular ve sonuçlar: Araştırma sonuçlarında takım sporu antrenörlerinin iş tatmin ve örgütsel bağlılık düzeylerinin gemiadamlarına göre, yine takım sporu antrenörlerinin içsel tatmin, duygusal ve normatif bağlılık düzeylerinin gemiadamlarına göre, gemiadamlarının ise dışsal tatmin ve devamlılık bağlılık düzeylerinin takım sporu antrenörlerine göre yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Antrenör, gemiadamı, iş tatmini, örgütsel bağlılık

Objective: The manager in a company should manage the manpower in a line of targets and in a coordinated way. Employees evaluate the levels job satisfaction (JS) and organizational commitment (OC). JS and OC are frequently studied in research area of social science. In the literature, JS is named as an attitude of employees to the work and work environment. OC is defined as a behavior that provides taking a decision of being a permanent member of organization and that is shaped by a relationship between employees and organization; so it is seem that there was a meaningful relationship between JS and OC. While officer’s levels of JS and OC (life and property loss etc. causes) is supposed to be high, being low of this levels is vital for coaches. It is aimed two compare these two profession keeping team management, communication skill, leadership etc. and may after common properties within and also to show how much the differences in addition to similarities affects the JS and OC. Material and Methods: In our research, it is made a comparison between team sports coaches (football, basketball, volleyball) and officer seafarers by defining the relationship between the levels of JS and OC. While Minnesota’s Job Satisfaction Scale’s short form with 20 questions is used for JS levels, Meyer’s and Allen’s Organizational Commitment Survey with 18 questions is used for the level of OC. According to variables, the relationship between the levels of JS and OC is evaluated with SPSS 22.0 program by making inference of frequency analyze of questions in surveys. Results and Conclusion: In research results, it is seem that according to seafarers JS and OC levels of team sports coaches, and also internal satisfaction, emotional and normative commitment levels of team sports coaches are higher. However external satisfaction and continuity commitment levels of seafarers are higher according to team sports coaches. Sport Coach, seafarer, job satisfaction, organizational commitment.
Keywords: Beden eğitimi ve spor; Sağlık