Endüstri ilişkilerinde dönüşüm: İKY’nin gelişimi - Türkmen, Mediha Tuğba (My University, 2004)
İkinci Dünya Savaşından sonra bugünkü anlamını kazanan küreselleşme süreci, dünya çapında günümüze kadar olan ekonomik, siyasal, sosyal, teknolojik ve kültürel alanlardaki akımlara öncülük etmiştir. Diğer bir deyişle küreselleşme süreci mal, hizmet ve uluslar arası sermaye akımlarının serbest dolaşımının ve gelişen teknolojik altyapının bir sonucudur. Bu tez, çalışma hayatında ve endüstri ilişkilerdeki değişiklikler ile endüstriyel ilişkilerden İnsan Kaynakları Yönetimi'ne geçiş sürecini araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca temel olarak bu tez, küreselleşme sürecinin endüstri ilişkileri sistemini tamamen ortadan kaldırmadığını; ancak ciddi bir değişikliğe yol açtığını savunmaktadır. The globalisation process, which gained its today's meaning after the WWII, has been since leading economic, political, social, technological and culturel evolutions all over the world. In a broader term, it is the economic development that is a result of the free movement of the goods, services and international capital flows with improved technological construction. The thesis aims to investigate the changes in workplaces, Industrial Relations and the process from Industrial Relations to Human Resources Management. Basically, it proclaims that the globalisation process has not completely destroyed the Industrial Relations System but has caused a vital change in the system.
Keywords: Ekonomi; Emek ekonomisi; Endüstriyel İlişkiler