Kent öğelerinin kent kimliği üzerindeki etkileri - Göncü, Neslihan (My University, 2007)
Kentler, insanların yaşaması için gerekli olan barınma, çalışma, eğlenme-dinlenme ve ulaşım eylemlerinin gerçekleştirildiği yerleşme birimleridir. İnsanın, sosyal bir varlık olması evin dışında da bir hayata ihtiyaç duymasına neden olmuş ve kentsel alanlar oluşturulmuştur. Bu kentsel mekânlar insanların ortak gereksinimlerini karşılamaya yönelik bitki örtüsü, kaplama malzemeleri, su ve sanat yapıtları, kent mobilyaları gibi birçok kent öğesi ile donatılmıştır. Kimlik; bir şeyin tüm parçalarının bir araya gelerek benzerlerinden ayırt edilmesini sağlayan, onun farklılığını ortaya koyan kendine has olma durumudur. Kent kimliği onu diğer kentlerden kolayca ayırt etmemizi sağlayan her şeydir. Kent; sadece onu oluşturan bina, sokak, meydan bütünü değil aynı zamanda onu dolduran insan, araç, mobilya, heykel, ışık, renk, ses, müzik, koku gibi pek çok bileşeni de içinde barındıran canlı bir organizmadır. Kenti oluşturan ve onun içini dolduran tüm öğeler doğrudan ya da dolaylı olarak onun kimliğinin oluşmasına da katkı sağlar. Yeni ihtiyaçların yarattığı yeni kentsel öğeler, kentlinin beklentisine cevap verirken içinde yer alacağı mekânla bütünleşmeli ve çevredeki diğer öğelerle uyum içerisinde olmalıdır. Bu bağlamda kent mobilyası kent kimliğine olumlu katkı sağlayacak şekilde tasarlanmalı, konumlandırılmalı ve o kentin mobilyası olmalıdır. Bu araştırmada; özellikle endüstri ürünleri kapsamı içerisine giren kent öğelerinin kent kimliği üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Örnek alan olarak seçilen İstanbul’un kültür, eğlence, ticaret merkezlerinden Beyoğlu-İstiklal Caddesinin; tarihsel gelişimi incelenmiş, değişimi ve mobilyaları fotoğraflara ortaya koyulmuştur. Yapılan anket çalışması ile mekâna atfedilen kimlik, mekândan ve mobilyasından memnuniyet ve beklentiler saptanmıştır. Sonuç ve öneriler kısmında ise genel bir değerlendirmenin ardından sorunların giderilmesine ilişkin öneriler geliştirilmiştir.

Cities are dwelling textures where sheltering, working, entertainment, resting, and transportation activities of people are carried out. The fact that humans are social beings has led to the need for a life outside home and urban areas have been formed. These urban areas have been endowed with many urban elements like vegetation, materials for ground cover, water and art works and street furniture in order to answer people’s needs. Identity: The state of being peculiar to itself, which shows the originality of something and ensures that the pieces of something come together and make it different from others. Urban identity is everything that makes us differentiate the city from other cities easily. City is not only a constitution of buildings, streets, and squares; but it is also a living organism which houses many elements like the people, vehicles, street furnitures, sculptures, lights, colors, sounds, music and smells at the same time. All the elements that constitute and fill a city contribute to the formation of its identity directly or indirectly. New urban elements that the new needs create must integrate with the place it will be in and must be in harmony with other elements in the environment while answering the expectations of the citizens. With this respect, urban furnishings must be designed and placed in order to contribute to the urban identity positively and must be the furnishings of ‘that’ city. In this research, the aim is to show the impact of urban elements, especially those in the scope of industrial products, on the urban identity. Beyoğlu- İstiklal Street, which is one of the cultural, entertainment and commercial centers in İstanbul, has been chosen as the sample and its historical development has been analyzed; and the change and furnishings have been shown in the photographs. With the survey, the identity attributed to the place and the satisfaction with the place and its furnishing has been appointed. In results and suggestions part, a general evaluation has been made and suggestions for the problems have been put forward.
Keywords: Endüstri Ürünleri Tasarımı; Kent Kimliği; Kentleşme