İş tatmininin örgüte bağlılık üzerindeki etkisine ilişkin perakende sektöründe bir araştırma - Tüzün, Belma Aygün (My University, 2013)
Bu araştırmanın amacı birçok alanda işlenen iş tatmini ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkinin perakende sektöründe incelenmesi; iş tatmininin örgüte bağlılık üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş tatmini kavramı, önemi, tarihi gelişimi, iş tatminini etkileyen faktörler ve iş tatmini sonuçlarına değinilmiştir. İkinci bölümde örgüte bağlılık kavramı, önemi, sınıflandırılması, örgüte bağlılığı etkileyen faktörler, örgüte bağlılığın sonuçları ele alınmış ve örgüte bağlılık ile iş tatmini arasındaki etkileşime değinilmiştir. İlk iki bölümde konunun teorik altyapısı verildikten sonra, Üçüncü bölümde konuyla ilgili bir araştırma yapılmıştır. Araştırma; perakende sektöründe faaliyet gösteren Türkiye’de öncü teknolojik market, mobilya ve hazır giyim firmalarının İstanbul’da faaliyet gösteren birimlerindeki satış danışmanlarını kapsamaktadır. Yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde iş tatmininin örgüte bağlılığa katkıda bulunduğu alt faktörlerle ispatlanmıştır. İş tatmininin alt faktörlerinden olan Güven, Statü, Meşguliyetin; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; bir diğer İş tatmininin alt faktörlerinden olan Maddi Katkıların; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; yine İş tatmininin alt faktörlerinden olan Yönetsel Katkıların; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; İş tatmininin son alt faktörü olan Bireye Değer Verme’nin Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa pozitif yönde katkısının bulunduğu saptanmıştır. En kuvvetli etkinin ölçekler arası korelasyon analizine baktığımızda Güven Statü Meşguliyet ile Duygusal Bağlılık arasında olduğu görülmektedir. İkinci hipotezimiz olan demografik değişkenlerin Örgüte bağlılığa etkisinin incelenmesinde ise; Cinsiyet, Eğitim Düzeyi ve Medeni Durum ile Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Demografik değişkenlerden Şu Anki Çalışılan Firmadaki Çalışma Süresi, Mesleki Kıdem ve Aylık Gelir’in, Duygusal Bağlılığa pozitif yönde etkisi görülmüştür. Son bölüm olan dördüncü bölümde analiz sonuçlarına göre yorumlamalar yapılmış, ilişkiyi etkileyen sebeplere değinilmiştir. Tatmini, Örgüte Bağlılık
Keywords: İş Tatmini; Örgütsel Bağlılık