Farklı kesitlere sahip filament hava jet tekstüre iplikler kullanılarak üretilen tekstil yüzeylerinin akustik performanslarının incelenmesi - Akpınar, Tuğba (My University, 2022)
Günümüzde gürültü farklı etkenlerden dolayı kontrolsüz bir şekilde artmakta ve gürültü kirliliğine neden olmaktadır. Gürültünün neden olduğu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla ses azaltıcı tekstil malzemeleri yaygın olarak kullanılmakta ve bu alanda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında, gürültüyü azaltmak ve gürültünün neden olduğu problemleri en aza indirmek amacıyla çözgülü örme kumaş yüzeyleri üretilmiştir. Çözgülü örme kumaşlar, 7 farklı enine kesit şekline sahip liflerden elde edilen hava-jet tekstüre polyester iplikler kullanılarak, kumaş deseni sabit tutulup iki farklı sıra sıklığında üretilmiştir. Çalışma kapsamında üretilen kumaş numunelerinin akustik performansları, çift mikrofonlu empedans tüp metodu ile tayin edilmiştir. Çalışmada; numunelerde kullanılan lif enine kesit şeklinin, kumaş sıra sıklık parametresinin ve akustik ölçümlerdeki yapı kalınlığının ses yutum performansına etkileri detaylı bir şekilde incelenmiş ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Kumaş numunelerinin akustik performans ölçümleri, BS ISO 10534-2 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Today, noise increases uncontrollably due to different factors that cause noise pollution. To eliminate the problems caused by noise, sound-reducing textile materials are widely used, and a large number of studies are being conducted in this field. In this thesis study, warp knitted fabric surfaces were produced to reduce noise and minimize the problems caused by noise. Warp knitted fabrics were produced by using air-jet texturized polyester yarns obtained from fibers with 7 different cross-section shapes, while the fabric pattern was kept fixed and produced at two different line tightness. The acoustic performance of the fabrics samples produced in the study is determined by the two microphone impedance tube method. In the study, the effects of fiber cross-section shape used in samples, fabric line tightness parameter, and structure thickness in acoustic measurements on sound ingestion performance were detailed examined, and evaluated. Acoustic performance measurements of textile samples were performed according to BS ISO 10534-2 standard.
Keywords: Air-Jet Textured; Akustik Tekstiller; Çözgülü Örme Kumaş; Engineering; Hava-Jet Tekstüre Acoustic Textiles; Mühendislik; Polyester İplik; Polyester Yarn; Tekstil; Textile; Warp Knitting Fabric