Çin'in Afrika'daki doğrudan yabancı yatırımlarının analizi - Ayhan, Salih (My University, 2024)
Küresel ekonomide yeri ve rolü tartışmasız büyüyen Çin'in Afrika'daki varlığı son yirmi yılda giderek daha belirgin hale geldi. Çin'in Afrika ile siyasi bağları 1955'lere kadar uzanırken, ekonomik ağırlığı 2000'li yıllardan itibaren artmaktadır. Kamu ve özel sermayeli Çinli şirketlerin Afrika'daki yatırımlarını artırması, Çin'i son yıllarda lider yatırımcı konumu haline getirdi. Ancak Zhōngguó (中国), özellikle Batı medyasında ve bazı akademik çevrelerde biryeni-sömürgeci olarak kabul edilirken, kendisini Afrika'nın kalkınmasına katkıda bulunan önemli bir “dost” olarak tanıtmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma, Çin'in doğrudan yatırım yaparken kendisini Afrika'nın geleneksel Batılı ortaklarından nasıl farklılaştırdığına dair temel soruyu cevaplamaya çalışıyor. Çalışmanın temel bulguları ise Çinin doğrudan yatırımlarının geleneksel partnerlerle benzerlik göstermektedir. Fakat Çinin yaklaşımı ise özgüllük taşımaktadır. Çin her şeyden önce kurumsal çerçevede Afrika'ya yaklaşmaktadır. Yumuşak gücünü etkili kullanmaktadır. Yatırımlarının bir bölümü ticaret ve yardım çerçevesinde 3'lü bir mekanizmaya dayanmaktadır. 3 senede bir forum düzenleyerek Afrika ülkelerine önemli yatırım ve kredi kararları almaktadır. Kendisinin Açılış Dönemi’nde yatırım çekerken kullandığı Özel Ekonomik Bölgeleri’nin benzerlerini birçok Afrika ülkede oluşturmaktadır. Afrika, Çin, Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), Ekonomik Kalkınma

Unquestionably growing in the global economy, China's presence in Africa has become increasingly evident over the past two decades. While China's political ties with Africa date back to the 1955s, the economic weight has been increasing since 2000. Chinese companies with public and private capital have increased their investments in Africa, making China the leading investor in recent years. However, while China is considered as a neo-colonial, especially in the Western media and in certain academic circles, Zhōngguó(中国) presents itself as an important “friend” contributing to the development of Africa. Against this background, this study attempts to answer the fundamental question of how China differentiates itself from Africa's traditional Western partners while making direct investments. The main findings of the study are that China's direct investments are similar to traditional partners. But China's approach is specific. First of all, China is getting closer to Africa within the institutional framework. It uses his soft power effectively. Some of their investments are based on a tripartite mechanism within the framework of trade and aid. It organizes a forum every 3 years and makes important investment and credit decisions in African countries. Special Economic Zones similar to those it used to attract investments during the Opening Period are being created in many African countries.
L'analyse des investıssements directs etrangers de la Chine en Afrique
Keywords: Africa; Africa-- Foreign economic relations; Afrika; China; Çin; Dış ekonomik ilişkiler; Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY); Economic Development; Ekonomik Kalkınma Africa; Foreign Direct Investment (FDI); Investments, Foreign; Yatırımlar, Dış