Değer Akışı Haritalama İle Süreçlerin İyileştirilmesi: Yalın Organizasyonda Bir Vaka Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, yalın organizasyonda değer akışı haritalama uygulaması ile süreçlerin nasıl iyileştirildiğini açıklamaktır. Değer akışı haritalama, ürün değer akışını görmeye, süreçteki israf kaynaklarını anlamaya, ürün akışındaki iyileştirme noktalarını fark etmeye ve daha iyi süreçler geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Değer akışı haritalama uygulaması, yalın organizasyon olan, değer akışı haritalama konusunda önemli bilgi ve tecrübesi bulunan ve otomotiv sektöründe yer alan XYZ işletmesinde yapılmıştır. XYZ işletmesi, ISO 500’de yer almakta ve 800’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Bu çalışmada, değer akışı haritalama tek bir işletme seviyesinde uygulanmıştır. Ürün ailesi olarak seçilen arka koltuğa ilişkin mevcut durum haritası çizilmiş, mevcut durum haritasındaki değer akışı incelenmiş, gelecek durum haritası oluşturulmuş ve gelecek duruma ulaşmak için yapılan iyileştirmeler açıklanmıştır. Sonuç olarak işletmede çalışan sayısının azaldığı, alan tasarrufu sağlandığı, hataların azaldığı, üretim kapasitesinin arttığı, hat duruş zamanının azaldığı, akış süresinin kısaldığı, bitmiş ürün stokunun azaldığı ve üretimin dengelendiği belirlenmiştir. Değer akışı haritalamanın, süreçlerin iyileştirilmesinde önemli bir araç olduğu ve yalın organizasyon olmak isteyen işletmelere önemli faydalar sağlayabileceği değerlendirilmiştir.

The purpose of this study is to explain how the processes were improved in a lean _x000D_ organization through value stream mapping application. It is suggested that value stream _x000D_ mapping enables to observe product value stream, notice the sources of waste in the process, _x000D_ identify improve-ment points in product flow and develop more efficient processes. The _x000D_ application of value stream mapping was implemented in XYZ company, which is significant _x000D_ knowledge and expe-rience of value stream mapping in the automotive sector. XYZ company is _x000D_ on the ISO 500 and employs more than 800 employees. In this study value stream mapping was _x000D_ applied on a single company level. The current state map was drawn after selecting rear seat as _x000D_ product family; then the value stream in the current state map was examined, the future state _x000D_ map designed, and improvements explicated to reach a future state. It was concluded that the _x000D_ number of employees in the company decreased, space-saving was realized, defects diminished, _x000D_ produc-tion capacity increased, line stop time decreased, lead time shortened, finished product _x000D_ inven-tory decreased and production was balanced. It is suggested that value stream mapping _x000D_ may be considered as a significant tool in the improvement of processes and providing significant _x000D_ benefits to businesses planning to be lean organizations.
Improving Processes Through Value Stream Mapping: A Case Study in Lean Organization