4-5 yaş çocuklarının hareket etkinliklerine katılımı ile anne babalarının çocukla geçirdikleri zaman arasındaki bağlantının incelenmesi - Pakkan, Ece (My University, 2009)
4-5 YAŞ ÇOCUKLARININ HAREKET ETKİNLİKLERİNE KATILIMI İLE ANNE BABALARININ ÇOCUKLA GEÇİRDİKLERİ ZAMAN ARASINDAKİ BAĞLANTININ İNCELENMESİ Bu çalışmada anne-babanın çocukla geçirdikleri zamanın nitelik ve niceliğinin çocuğun hareket alışkanlıkları, oyun davranışı, aktivitelere katılım ve sosyal becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Uygulama Eyüp ilçesindeki özel bir anaokulunda; 4-5 yaş çocuğu olan 17 anne-baba ile gerçekleştirilmiştir. Annelerin yaş ortalaması 36, babaların yaş ortalaması ise 41’dir. Çocuk örneklem grubu 11 kız ve 6 erkekten oluşmaktadır. Araştrmada kişisel bilgi toplamak için “Anne-Baba Bilgi Formu (Ek 1)”, anne-babaların oyun kavramı hakkındaki görüşlerini saptamak için “Anne-Baba Oyun zamanı Deneyimleri Ölçeği (PPBS) (Ek 2)”, anne babaların kendi günlük yaşantılarında çocukla geçirdikleri zamanı değerlendirebilmeleri için “Ev Gözlem Formu (Ek 3)” kullanılmıştır. 17 anne-babadan oluşan örneklem grubuna bilgi, ölçek ve gözlem formları ayrı ayrı uygulanmıştır. 14 gün boyunca uygulanan ev gözlem formu ile ailelerin çocuklarıyla birlikte yaptıkları etkinlikler araştırılmıştır. Anaokulu eğitimi sırasında çocukların oyun ve etkinliklerdeki davranışları video ortamına kaydedilerek sonra araştırmacı tarafından hazırlanan “Okul Gözlem Formu (Ek 4)” kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre annelerin babalara oranla çocuklarıyla daha çok zaman geçirdiği bulunmuştur. Bu zaman diliminin sadece belirli bir kısmı niletikli zaman olarak değerlendirilmektedir. Anne-babanın çocukla geçirdikleri zamanın, çocukların oyun davranışını etkilediği görülmüştür. Çocukların annesi tarafından özbakım ihtiyaçlarının karşılanması ve babanın evde çocuğu ile oyun oynamaya vakit ayırması, çocuğun oyun etkinliklerini olumlu yönde etkilemiştir, bu sayede çocuklar daha çok birlikte oyun oynamaya yönelmiştir. Çocukların belgesel/ çizgi film izlemleri, sosyalleşmelerini olumlu yönde etkilemiştir. Anneler, babalardan daha çok sayıda çocuklarına kitap okumuştur, çocuklarının özbakım ihtiyaçları ile ilgilenmiştir ve çocuklarıyla evde oyun oynamıştır. Anne-baba ve çocuğun birlikte yaptığı aktivite değişkenleri ile çocuğun sosyal becerileri ve oyunlara katılımı arasında anlamlı farlılıklar bulunmuştur. Anne-baba, Anaokulu çağı çocuğu, Oyun, Nitelikli zaman, Hareket etkinlikleri, Aile, Ana-çocuk etkileşimi, Baba-çocuk etkileşimi, Oyun davranışı.

THE RELATION BETWEEN THE PLAY TIME EXPERIENCES OF 4-5 YEAR-OLD PRESCHOOLERS AND THE TIME SPENT BETWEEN PARENTS AND PRESCHOOLERS The objcetive of this study is to analyze to what extent the quality and the quantity of time spent between 4-5 year-old preschoolers and their parents affect the preschoolers’ social skills, involvement rate in activities as well as their play time experience and movements skills and play time behaviours. The research has been conducted in a private kindergarten located in Eyup, Istanbul. In this study the subject to be analyzed includes 17 parents with children aged 4 or 5. The average of mothers’ age is 36 while it is 41 for the fathers. The sample group consists of 17 children, 11 of whom are girls. In the research “Parents Information Form (Appendix 1) ” is used to collect data for demographic information. “Parents Play Beliefs Scale (PPBS) (Appendix 2)” is used to accumulate the opinions of parents on the concept of ‘play’. Daily activity chart “Home Observation Form (Appendix 3)” is used to evaluate the time spent between parents and children on daily basis. Information, scale and observation forms which have been filled separately are applied to the sample group consisting of 17 parents. The activities carried out by both parents and children have been examined with the help of ‘home observation forms’ for a consecutive fortnight. During the education of kindergarten the plays and play movements of children have been recorded by the researcher. Accordingly, the video records have been analyzed by the means of “School Observation Form (Appendix 4) that has been prepared by the researcher. The above findings show that the time mothers spend with their children outweighs that spent with fathers. Only a small part of this time is regarded as ‘qualified time’. It has been observed that the time spent with parents and children has an influential impact on the play time behaviours of children. Children’s play activities have been affected positively as long as mothers fulfil children’s personal needs and care and fathers spend more time to play with their children at home. This leads into an increase in the number of students who are more cooperative to play games together in a group. Watcing documentaries/ cartoons has an impact on children’s socialization. Another key finding of this thesis is that mothers, compared with fathers, read a lot of books with their children. They not only deal with the personal needs and care of their children but also play games with their children at home. The results indicated that parent-child play time experience variables at home were positively corraleted with the child’s participation in play activities and social play skills at school. Key words: Parent, Preschool child, Play, Qualified time, Play time experience, Family, Mother-child interaction, Father-child interaction, Play behaviour
Keywords: Anne-Baba Tutumu; Beden Eğitimi ve Spor