Türkiye’nin Abirliği’ne üyelik sürecinde Almanya’daki Türk lobi gücünün rolü - Dartan, Muzaffer (Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, 2012)
Türkiye – Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde giderek daha fazla önem kazanan konuların başında, Avrupa ülkeleri kamuoylarında genelde olumsuz olan “Türkiye imajı” nın düzeltilmesine yönelik “lobi” çalışmalarının yetersiz olması gelmekte. Tarihsel nedenlerle yüzyıllar öncesinden günümüze kadar süregelen bu olumsuz imajın düzeltilmesi, çeşitli ve sürekli bir şekilde lobi faaliyetlerini gerektirmektedir. Özellikle Avrupa ülkeleriyle “sivil toplum diyaloğu”nun geliştirilmesi, AB üyeliği perspektifi bakımından Türkiye için büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle, Avrupa kamuoylarına yönelik iletişimin sağlanması bakımından “sivil toplum kuruluşları” (STK’lar) önemli bir rol üstlenmektedirler. Ancak STK’ların gelişmişlik düzeyleri bakımından Türkiye ile AB ülkeleri arasında büyük farklılıklar söz konusudur. Bunun temel nedeni ise Türkiye’deki STK’ların demokratik anlayışın bir sonucu olarak nitelik ve nicelik yönünden AB ülkelerinin hepsinin olmasa bile büyük bir bölümünün gerisinde kalmasıdır. Bu iletişim eksikliği, Türkiye-AB katılım müzakereleri sürecinin tıkandığı günümüzde açıkça görülmektedir. Bu konuda neler yapabilir sorusuna yanıt olarak çeşitli projeler önerilmektedir. Bu öneriler, diğer ülkelerin deneyimlerinden de yararlanılarak hazırlanmakta ve dolayısıyla genel olarak benzerlikler içermektedir. Ancak bunlar arasında, pek sık olmasa da, başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan “Türk Göçmenler” in oluşturduğu potansiyel gücün değerlendirilmesine yönelik farklı projeler de yer almaktadır. Bu makalede, literatüre katkı sağlamak amacıyla, Almanya’daki Türk toplumu, özellikle farklı konumları nedeniyle 2. ve 3. nesil Türklerin, Türkiye ve Avrupa ülkeleri kamuoyları arasında kalıcı ve etkili bir iletişimin kurulmasındaki rolü incelenmektedir.
Keywords: Avrupa Birliği ve Türkiye-Almanya İlişkileri, Sivil Toplum Kuruluşları, Almanya’daki Türk toplumu