Denetimli serbestlik tedbiri konulan madde kullanıcılarında bağımlılık şiddeti, depresyon düzeyi ve başa çıkma tutumlarının incelenmesi - Bahadır, Gönül Güvenç (My University, 2019)
DENETİMLİ SERBESTLİK TEDBİRİ KONULAN MADDE KULLANICILARINDA BAĞIMLILIK ŞİDDETİ, DEPRESYON DÜZEYİ VE BAŞA ÇIKMA TUTUMLARININ İNCELENMESİ Gönül Güvenç Bahadır Danışmanı: Doç. Dr. Semra KaracaAnabilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı1.ÖZETGiriş: Bağımlılık yapan madde kullanımı genellikle kişilerin etkin başa çıkma becerilerini kullanamıyor olması ve depresyon düzeyleri ile ilişkilidir.Amaçlar: Bu çalışmada; denetimli serbestlik tedbiri konulan madde kullanıcılarında, bağımlılık şiddeti depresyon düzeyi ve başa çıkma tutumları arasında ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitselnitelikteki araştırma,İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nce takibi devam eden 18 yaş üstü madde kullanıcıları ile yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü istatistiksel formülle hesaplanmış ve çalışma 330 madde kullanıcısı ile tamamlanmıştır. Kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Envanteri (BDÖ) , Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu (BÇSÖ), Bağımlılık Profili İndeksi Ölçeği (BAPİ-K) klinik formu ile toplanmıştur. Tanımlayıcı istatistiksel analizler (ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler, yüzdelik vb), iki bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Kruskall Wallis testi ve ölçek puanlarının ilişkilerinin değerlendirilmesinde Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan madde kullanıcıları 18-54 yaş grubunda, %97’si erkek, %40’ı ortaokul mezunu, %59.1’i bekar ve %10.3 ü yalnız yaşamaktadır. Madde kullanıcılarının BDÖ puan ortalaması 11.64±11.90, BAPİ-K toplam / şiddet puan ortalaması 12.32±4.02’dır. Başa çıkma stilleri ölçeği kısa formu alt boyutlarından en yüksek puanı dine yönelmeden almıştır.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre bağımlılık şiddeti, depresyon ve başa çıkma tutumları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.

ANALYSIS OF ADDICTION SEVERITY, DEPRESSION LEVEL AND COPING MANNERS OF DRUG USERS IMPOSED TO CAUTIONARY JUDGEMENT OF PROBATION Gönül Güvenç Bahadır Supervisor: Assoc. Doç. Dr. Semra KaracaDepartment of Nursing, Psychiatric Nursing 1. ABSTRACTIntroduction: The use of addictive drug is generally related to individuals’ depression levels and their coping attitudes. Purposes: The aim of this study was to examine the relation between addiction severity, depression level and coping manners of drug users who were imposed cautionary judgment of probation. Method: The research being a definitive and cross-sectional study was conducted with drug users between the ages of 18 and older and still followed up by İstanbul Anatolia Supervised Release Branch Office. The size of the sample was calculated through statistical formula and the study was carried out with 330 substance users. The data were collected by means of Personal Information Form, Beck Depression Inventory (BDI); Coping Styles Scale Short Form (CSS) and Addiction Profile Index Scale Clinical Form. Definitive statistical analyses (average, standard deviation, median, minimum and maximum levels, percentage, etc.), in the comparison of two independent variables, Mann-Whitney U test, in the comparison of more than two independent variables Kruskall Wallis test, and in the evaluation of the relations of scale points Spearman Correlation Analysis were used. Results: The substance users participating in the research were in the 18-54 age group, 97% of them were male, 40% was secondary school graduates, 59.1% was single and 10.3% of them lived alone. The BDI point average of substance users was found to be 11.64±11.90 and Addiction Profile Index Scale total/ severity point average was 12.32±4.02. The participants received the highest points from Coping Styles Scale form sub-dimension without tending towards religion. Conclusion: According to the results of this study, a significant relationship was found between addiction severity, depression and coping attitudes.
Keywords: addiction severity; bağımlılık şiddeti; başa çıkma; coping; denetimli serbestlik; depression; depresyon; Drug addiction; Hemşirelik; Madde bağımlılığı; Nursing; probation; Substance dependence