Sisplatin ile böbrek hasarı oluşturulan sıçanlarda; böbrek lipid peroksidasyonunda nitrik oksidin rolü ve sisteinin etkisi - Köksal, M. Murat (My University, 2005)
Bu çalışmada sisplatin uygulanması nedeniyle artan lipid peroksit düzeylerine NO'nun (nitrik oksit) rolü sıçanlarda araştırıldı. Bu amaçla 230-290 g ağırlığında 56 adet Sprague Dawley erkek sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar kontrol grubu(1) (serum fizyolojik), Sisplatin grubu(2) (3 mg/ kg sisplatin), Sisplatin+L-arjinin grubu(3) (3 mg/ kg sisplatin, 0.2g/ kg L-arjinin), Sisplatin+L-NAMEgrubu(4) (3 mg/ kg sisplatin, 20mg/ kg L-NAME), Sisplatin+L-sistein grubu(5) (3 mg/ kg sisplatin, 30 mg/ kg L-sistein), L-arjinin grubu(6) ( 0, 2g/ kg L-arjinin), L-NAME grubu (7) (20 mg/ kg L-NAME ), L-sistein grubu (8) (30 mg/ kg ) olmak üzere 8 gruba ayrıldı(n:7). Tüm enjeksiyonlar 5 gün boyunca intraperitonal( i.p.) olarak yapıldı. 4. gün sonunda hayvanlar metabolik kafeslere alındı ve 24 saatlik idrar örnekleri toplandı. 5.günün sonunda ketalar anestezisi altında kan örnekleri alındıktan sonra hayvanlar öldürüldü. Serum örneklerinde üre, BUN(üre azotu), kreatinin düzeyleri ölçüldü. Alınan 24 saatlik idrar örneklerinde 24 saatlik idrar hacimleri, kreatinin düzeyleri ve idrar nitrat-nitrit seviyeleri belirlendi. Böbrek MDA ve glutatyon düzeyleri ölçüldü. Araştırmamız sonuçlarına göre; Sisplatin uygulanan sıçanların serum üre, BUN, kreatinin düzeyleri kontrol grubuna göre artmıştır. Kreatinin klirensleri kontrole oranla anlamlı derecede düşüktür. Bu bulgular sisplatinin böbrek hasarı oluşturduğunun göstergesidir. Sisplatin ile birlikte L-arjinin, L-NAME, L-sistein uygulanan grublarda da böbrek üre, BUN, kreatinin düzeyleri kontrole göre anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Ancak bu gruplar sisplatin uygulanan grup ile kıyaslandığında üre, BUN, kreatinin düzeylerinin azaldığı görüldü. L-arjinin böbrek kan akışını ve böbrek filtrasyon oranını artırdığı için sisplatine göre daha düşük serum üre, BUN, kreatinin düzeyleri gözlemlediğimizi düşünüyoruz. Sisplatin uygulanmasının idrar nitrat -nitrit düzeylerinde kontrole göre anlamlı bir değişikliğe neden olmadığı görüldü. Sisplatin uygulanan bütün gruplarda böbrek glutatyon düzeyleri azalırken MDA düzeylerinin kontrole oranla yükseldiği görüldü. Ve glutatyon düzeyleride azaldı. Sisplatin ile birlikte L-arjinin uygulanması böbrek MDA düzeylerini yalnızca sisplatine göre azalttı. Bu da L-arjinin uygulanmasının böbrek üzerine koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. Sistein uygulanması MDA düzeylerinde kontrole göre anlamlı artışa neden oldu. Sisteinin bu konsantrasyonda koruyucu etki göstermedi ve lipit peroksidasyonun artışına neden oldu. Aynı şekilde sisplatin ile L-NAME uygulanması böbrek MDA düzeylerini anlamlı oranda değiştirmemiştir. Sonuç olarak sisplatine bağlı böbrek hasarında NO oluşumunun lipit peroksidasyonunu azaltıcı yönde etkisi olduğunu Sistein ve L-NAME'nin etkisiz olduğunu gözlemledik. THE ROLE OF NİTRİC OXİDE AND THE EFFECT OF SISTEIN ON LIPID PEROXIDATION IN RATS HAVİNG CISPLATIN INDUCED KIDNEY DAMAGE The aim of this research is role of NO to evaluated lipid peroxidation when cisplatin applied.We used 56 sprague dawnley rats(230-290g) for this reserach.And we clssified these 56 rat; control group(1) (serum physyologic), Cisplatin group(2) (3 mg/ kg cisplatin), Cisplatin+L-arjinin group(3) (3 mg/ kg cisplatin, 0.2g/ kg L-arjinin), Cisplatin+L-NAME group(4) (3 mg/ kg cisplatin, 20mg/ kg L-NAME), cisplatin+L-cystein group(5) (3 mg/ kg cisplatin, 30 mg/ kg L-cystein), L-arjinin group(6) ( 0, 2g/ kg L-arjinin), L-NAME group (7) ( mg/ kg L-NAME .i.p., 5 day, n:7), L-cystein group (8) (30 mg/ kg ). All enjections apllied i. p. (intraperitonal) during 5 day. After the fourth day the rats put in metabolic cages for collecting their urines. The rats sacrified at fifth day and take off their kidneys for MDA glutathion levels determine in tissue. We determined BUN, creatinin, urea from rats blood samples. The cisplatin group serum creatinin, BUN, urea values are high than control group. these datas shows cisplatin group has nephrotoxicity.L-arginine+cispaltin group BUN, creatinin, urea values less than cisplatin group. Cisplatin apllied group has high MDA value.L-arginine+cisplatin make MDA value less than cisplatin apllied. Glutathion level decreased all of the groups than conrol group. Cysteine+cisplatin apllied group has no significant difference than cisplatin group. When we used cysteine tissue MDA increased. So that cysteine is toxic at dose of apllied. Result of this research is NO protect cisplatin nephrotoxcity by evaluating blood circulation of kidneys. L-NAME has no significant effect of cisplatin nephrotoxicity
Keywords: Biyokimya; Biyoloji