Sağlık sektöründe sigorta ve hizmet sistemlerinin verimlilik ve etkinliği: Ekonomik bir analiz - Kurt, Ünzile (My University, 1999)
İnter disipliner bir yaklaşımla sağlık sektöründe sigorta ve hizmet sistemlerinin yapısını, özelliklerini ve sorunlarını ortaya koymaktır. Birinci bölümde sağlık ekonomisinin kapsamına giren temel kavramlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde konunun teorik çerçevesi çizilerek sağlığı etkileyen makro ve mikro ekonomik faktörler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, sağlık sektörü açısından etkinlik, verimlilik ve eşitlik kriterlerinin nasıl yorumlandığı, kalite kavramının sağlık hizmetleri sektöründeki rolü ve önemi vurgulanarak; sağlık hizmeti sunan kuruluşların durumu, piyasa yapısı ortaya konmuştur. Son bölümde ise sağlık ürün ve hizmetlerinin arz sürecinde gerekli alt yapının oluşturulmasında kullanılabilecek temel maliyet analizleri tartışılmıştır. Türkiye örneği dikkate alınarak sağlık ürün ve hizmetlerinin gelir kaynakları değerlendirilmiştir. Sektörün bilimsel kurumsallaşma, sağlık bilgisi sistemi, sağlık hukuku, teknolojik, yapısal, çevresel, finansal ve sağlık hizmetlerinin sunumuna yönelik sorunları olduğu, çözümü için uzun vadeli ve planlı hareket edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

EFFECTIVENESS AND EFFICIENCY OF THE INSURANCE AND SERVICE SYSTEMS IN THE HEALTH SECTOR: AN ECONOMICAL ANALYSIS The aplication of economic theroy to phenomena and problems associated with health and health services. Topics include, among others, the meaning and masurement of health status, the production of health and health services, the demand for health and demand for health services, cost effectiveness and cost-benefit analysis in the health field, health insurance, the analysis of markets for health services, financing of health services, disease costing, option appraisal in health services, planning of human sesources, the economics of medical supply industries, the determinants of inequalities in health and health care utilization, hospital economics, health care budgeting, territorial resource allocation, and methods of remuneration of medical personnel.
Keywords: SAĞLIK HİZMETLERİ; SİGORTACILIK-SAĞLIK SİGORTALARI