Müslüman insan ile kapitalist insanın ekonomik davranışlarının karşılaştırması - Alan, Resul (My University, 2019)
Sosyal bilimlerde herhangi bir kavramı; kavramın oluştuğu kültür havzasından, semantikten, ekonomik, sosyal ve dinî temellerinden bağımsız incelemek, anakronizm ve “eş mekânlılık” problemini beraberinde getirecektir. Her kavram, ancak kendi sosyal yapı içerisinde tam bir karşılık bulabilir. Kavramın ortaya çıktığı ortamın göz ardı edilmesiyle ortaya çıkacak anakronizm ve “eş mekânlılık” yanılgısı; “kavramı” taşıdığı reel gerçeklikten soyutlayarak bir başka kültür havzasına taşıyacaktır. Bu yanılgı beraberinde eklektik bir düşünceyi getirecektir. Kapitalist iktisat ile İslam iktisat teorisini anlamak; başta bu teorilerin teşekkül ettiği kültür havzası, sosyal ve siyasal ortamın analiz edilmesini gerektirir. Her iki iktisadi teori kendi paradigmaları içerisinde anlamlı bir bütünün parçası olarak görülebilir. Çalışma boyunca kapitalist iktisadın ve İslam iktisadının teorik zemini, toplumsal yapılanmadaki rolü ve süreci kendi paradigmaları içerisinde anlatılmaya çalışıldı.

Analysing any concept or notion in social sciences independently from its cultural source, semantics, economic, social and religious foundations of which the concept itself is formed would cause the anachronism(a person, thing, or idea that exists out of its time in history, especially one that happened or existed later than the period being shown, discussed, etc…) problem. Each concept can only get meaning mutually in its social structure. The anachronism that will arise from ignoring the environment in which the concept emerged would emancipate the concept from it real root or meaning to another cultural basin. This delusion will bring an eclectic thought. To understand capitalist economics and Islamic economics theories; the cultural basin, which consists of these theories, requires analysis of the social and political environment. Both economic theories are part of a meaningful whole within their own paradigms. Throughout the study, the theoretical ground of capitalist economics and Islamic economics, the role and process in social structure were tried to be explained within their own paradigms.
Keywords: Adalet; Caliph; Consumption; Emek; Freedom; Halife; Homo Economicus; Justice; Labor; Özgürlük; Savings; Tasarruf Homo Economicus; Tüketim