İnmeli hastalarda otonom sinir sistemi fonksiyonlarının değerlendirilmesi - Müslümanoğlu, Lütfiye (My University, 2000)
Bu çalışmamızda serebrovasküler olay (SVO) sonrası hemipleji veya hemiparezi gelişen hastalarda otonom sinir sisteminde (OSS) fonksiyon bozukluğu olup olmadığını araştırmayı amaçladık. OSS fonksiyonlarını değerlendirmek için sempatik deri yanıtına (SDY) ve R-R aralık değişkenliğine (RRAD) bakılmıştır. Çalışmaya 32-76 yaş arasındaki SVO'ya bağlı hemipleji/ hemiparezi gelişen 7'si akut (<30 gün), 30'u kronik toplam 37 hasta ile 45-75 yaş arasında 28 sağlıklı kişi kontrol grubu olarak çalışmaya alınmıştır. Hastaların hastalık süresi ortalaması 6.89±6.8 ay, yaş ortalaması 59.16±11.87; kontrol grubunun yaş ortalaması ise 57.07±9.21' dir. Hastalarda hem hasta hem de sağlam tarafta mediyan sinir uyarılarak SDY kayıtları alınmıştır. RRAD' na ise istirahatte ve derin solunumda (dakikada 6 kez) bakılmıştır. İstatistiksel değerlendirme için Student's t- testi, One-way Anova ve Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Hastalar ile kontrollerin SDY latans değerleri kıyaslandığında istatistiksel anlamlı bir fark bulunamazken ( p> 0.05 ), SDY amplitüd değerleri kıyaslandığında ise istatistiksel anlamlı bir fark elde edilmiştir ( p<0.05 ). Hasta ve kontrollerden istirahat (%İ) ve derin solunum (%DS) sırasında elde edilen RRAD yüzdeleri kıyaslandığında da hem %İ hem de %DS' de istatistiksel anlamlı bir fark tespit edilmiştir ( p<0.001, p<0.05). Sonuç olarak inmeli hastalarda sempatik ve parasempatik fonksiyonun kısmen baskılandığını ve bu hastaların rehabilitasyonu sırasında bu durumunda göz önünde bulundurulması gerektiğini, ancak bu konu üzerinde daha net şeyler söyleyebilmek için daha fazla hasta ile inme nedenleri ve hemisfer tutulumları gruplandırılarak yapılacak geniş çalışmalara gereksinim olduğu inancındayız.

In this study, we aimed to predict whether there is an autonomic nervous system (ANS) dysfunction in poststroke patients. Sympathetic skin response (SSR) and R-R interval variations (RRIV) were evaluated for the assessment of ANS function. A total of 37 hemiparesic/ hemiplegic patients due to cerebrovascular accident (CVA), ages between 32-76 years; and 28 healty age-matched controls were included in the study. There were 7 acute (<30 days) and 30 chronic cases in the patient group. Disease duration was 6.89 ± 6.8 months in the patient group, mean age being 59.16 ± 11.87 years. Mean age in the control group was 57.07 ± 9.21 years. SSR values were taken by the stimulation of nervus medianus in both hemiplegic and healty extremities. RRIV values were evaluated in rest and deep breathing (6 times Per minute). Student's T-test, One-way Anova and Mann Whitney-U test were used for statistical analysis. No statistically significant results were obtained when SSR latency values were compared (p>0.05). But the differences in SSR amplitude values between the patient and control groups were statistically significant (p<0.05). PPIC percentages taken during Rest (R%) and Deep Breathing (DB%) were evaluated and compared. Both R% and DB% of the patient and control groups were statistically significantly different from each other (p<0.001, p<0.05). In conclusion, our results suggest that both sympathetic and parasympathetic functions in post stroke survivors were partially inhibited. In stroke rehabilitation this fact should be taken into consideration. Nevertheless, further investigations addressing the stroke etiologies and involved hemipheres and their relationship between ANS function in post-stroke patients are necessary.
Keywords: Felç; Sinir sistemi_Hastalıklar