SPH’de çağrı yoluyla hisse senedi toplanması - Dinç, İlhan (My University, 2006)
Halka açık anonim ortaklıklarda birleşme ve devralmaların artmasından dolayı, çağrı yoluyla hisse senedi toplanması işlemi dikkate alınmaya başlanmıştır. Çağrıda bulunma işlemi suretiyle halka açık bir anonim ortaklığın kontrolünü iktisap etmek için -genellikle nakit ve piyasa fiyatının üzerinde- bir bedel ile ortaklık hisselerinin satın alınması, geniş uygulama alanı bulan bir yöntemdir. Söz konusu yöntem, Türkiye’deki iktisaplar açısından da önemi gittikçe artan bir tekniktir. Çağrı yoluyla hisse senedi toplanması işlemine ilişkin prensipler Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Seri IV, No 8 Sayılı Tebliğ ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Tebliğ’e göre çağrıda bulunma işlemi ihtiyari ve zorunlu olmak üzere iki kısımda mütalaa edilmiştir. İhtiyari çağrıda bulunma, ortaklık kontrolünün iktisap edilmesi amacıyla halka açık bir anonim ortaklığın pay sahibine doğrudan ve gazete ilanıyla iletilen satın alma teklifidir. Tek başına veya birlikte hareket edilen kişilerle beraber, doğrudan veya dolaylı olarak halka açık bir anonim ortaklığın sermayesinin ve oy haklarının %25’ine veya daha fazlasına ya da ortaklığın yönetim kontrolünü sağlayan paylarına sahip olunması durumunda bu kişiler, diğer pay sahiplerine ait hisse senetlerini de satın almak üzere çağrıda bulunmak zorundadır. Buna ilave olarak, tek başına veya birlikte hareket ettiği kişilerle beraber halka açık bir anonim ortaklığın sermayesine ve oy haklarına %25 ile %50 arasında bir oranda sahip olanlar da, herhangi bir on iki aylık süre içerisinde bu oranı, %10 ya da daha fazla arttırırlarsa, diğer ortaklara ait hisse senetlerini satın almak üzere çağrıda bulunmakla yükümlüdürler.

Tender offers have been coming to the attention of the public due to the increase in mergers and acquisitions of publicly-owned companies. The technique of acquiring control of a publicly-owned corporation by making a tender offer to purchase part of the corporation’s stock at a fixed price –usually in cash and representing a premium above market– has been widely used. It’s also an increasingly important technique for acquisitions in Turkey. The Communique Serial IV, No 8 issued by Turkey's Capital Markets Board sets forth the principles relating to tender offer process. According to the Communique, tender offers fall into two categories: voluntary and mandatory. Voluntary tender offer is an offer to purchase shares with the intent to acquire control of the corporation, made by a person directly to the shareholders of a publicly-owned company and communicated to such shareholders by means of newspaper advertisements and by general mailing. In the event any party or parties acting together acquire, directly or indirectly, 25% or more of the capital and voting rights or management control of a publicly-owned company, such party or parties are required to make an offer to remaining shareholders to buy their shares. In addition, if a party or parties who, acting together, own between 25% and 50% of the capital and voting rights of a publicly-owned company, then increase this stake by 10% or more in any given 12-month period, such party or parties are also required to make an offer to remaining shareholders to purchase their shares.
Keywords: Hisse Senetleri_Hukuk; Özel Hukuk