Cumhuriyet dönemi türk milli eğitim tarihinde ilim yayma cemiyeti’nin hizmetleri - Kavalcı, Ayla (My University, 2007)
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİLLİ EĞİTİM TARİHİNDE İLİM YAYMA CEMİYETİ’NİN HİZMETLERİ Türkiye’de eğitime destek amacıyla faaliyet gösteren yüzlerce Sivil Toplum Kuruluşu vardır. Bu tür kuruluşlar maddi imkansızlıklar içindeki fertlere yardımda bulunarak, onların eğitim yüklerini hafifletmektedir. Bu çalışma ile Türkiye’nin ilk Sivil Toplum Kuruluşları’ndan biri olan İlim Yayma Cemiyeti ele alınarak eğitime hizmet noktasında neler yaptığı anlatılmaya çalışılmıştır. Cemiyetin geçmişte olduğu gibi günümüzde de faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürdüğü görülmüştür. Kuruluş amacından taviz vermeden ilerleyen Cemiyet’in bugünlere gelmesinde, hayırseverlerin desteğinin ve çalışanlarının samimiyetinin önemli bir yeri vardır.

THE LABORS OF THE WİSDOM SPREADİNG COMMUNİTY İN THE HİSTORY OF TURKEY REPUBLİC’S NATİONAL EDUCATİON İn Turkey there are hundreds civilian society corporations which that works for supporting to education. These corporations gives a hand for the poor students and lightens the goods of the education of the poor students. İn this thesis, I explained the wisdom spreading comminity which that is between the firsts civilian society corporatirations in Turkey from the point of the it’s labor to education. İn this thesis, I observed that the wisdom spreading community has continued the actions this day, as it is in the past. The community doesn’t compromise the aim of the activating, because the philanthropists of the community are sincerities and the workers of the community are very hardworhings.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Tarih_Eğitim_Din