Nöroşirurji hastalarında düşme risk derecesinin belirlenmesi - Berke, Demet (My University, 2009)
Nöroşirurji Hastalarında Düşme Risk Derecesinin Belirlenmesi Araştırma; Nöroşirurji hastalarında, düşme risk derecesini belirlemek amacıyla yapıldı. İstanbul Anadolu yakasındaki bir eğitim hastanesinin “Nöroşirurji Kliniği’nde” 11 Mart 2008- 9 Temmuz 2008 tarihleri arasında, nöroşirurji açısından tıbbi tanı alan ve genel anestezi altında cerrahi girişim geçiren 127 hasta çalışma kapsamına alındı. Veriler, literatür incelemesi, uzman görüşü ve araştırmacıların bilgi ve gözlemleri doğrultusunda geliştirilen ‘’Veri Toplama Formu’’ ve ‘’Düşme Risk Değerlendirme Formu’’ aracılığı ile toplandı. Araştırmanın sonucunda; nöroşirurji kliniğinde cerrahi girişim geçiren hastaların (n=127), %29.9 (n=38) ’unun yüksek, %23.6 (n=30)’sının orta, %46.5 (n=59)’inin düşük derecede düşme riskine sahip olduğu belirlendi. İleri yaş, cerrahi girişim bölgesi ve süresi, bilinç bulanıklığı, düşme öyküsü, denge bozukluğu, görme problemleri, ortostatik hipotansiyon, gereksinimlerin bağımlı olarak karşılanması, düşme riskini arttırabilecek ilaçların kullanımı ve kronik hastalıkların düşme riskini arttıran faktörler arasında yer aldığı görüldü. Bu sonuçlara göre nöroşirurji alanında cerrahi girişim geçirecek hastaların tümünün değişik düzeylerde düşme riskine sahip olduğu söylenebilir. Bu nedenle cerrahi hastasının aldığı tanıya bakılmaksızın olası risklere yönelik bireysel ve çevresel önlemler alınması önerilmektedir. derecesi, cerrahi, nöroşirurji

Determining of Falling Risk Score in Patients Undergone to Neurosurgery Objective: This research is applied to determine the risk of falling in neurosurgical patients. Material-Method: The study includes 127 patients who underwent to neurosurgical operation under general anesthesia in an educational center between March 2008 and July 2009 in Istanbul-Turkey. Data are obtained via “Data Collecting Form” and “Falling Risk Assessment Form” which is developed with literature research, expert opinion and researcher’s information and observation. Results: Of the total patients (n=127), %29.9 ( n=38) of patients high, %23.6 (n=38) moderate and %29.9 (n=30) were with low risk of falling. Advanced age, localization of surgical area, duration of surgery, confusion, vision problems, history of falling, orthostatic hypotension, taking drugs related to risk of falling, additional chronically diseases are determined as risk factors of falling. Conclusion: All patients who were undergone to surgery have risk of falling. For this reason, individual and environmental precautions should be pretaken regardless of diagnosis in terms of falling. Key words: Falling, Falling Risk Score, Surgery, Neurosurgery
Keywords: Nöroşirurji