Masaüstü yayıncılıkta kullanılan dosya formatlarının teknolojik gelişiminin incelenmesi - Şişmanoğlu, Tolga (My University, 2007)
MASAÜSTÜ YAYINCILIKTA KULLANILAN DOSYA FORMATLARININ TEKNOLOJİK GELİŞİMİNİN İNCELENMESİ Bu projede, Masaüstü Yayıncılıkta kullanılan dosya formatları ve bunların teknolojik gelişim süreçleri üzerinde durulmuştur. Projenin amacı, hızla gelişen teknolojik gelişme içerisinde baskı öncesi bölüm hakkında daha detaylı bilgiye sahip olarak, inovasyon sürecinde dosya formatlarının bizlere kattığı olumlu etkileri görerek, daha sonraki yıllar için yönlendirici bir kaynak oluşturmaktır. Araştırma süresince veri toplama bölümünde; yazılı kaynaklar, röportajlar ve internet sitelerinden yararlanılmıştır. Birinci bölümde Masaüstü Yayıncılık hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Daha sonra Masaüstü Yayıncılıkta kullanılan programlar ve bu programların genel özellikleri tanıtılmıştır. Piksel ve Çözünürlük kavramları ile çözünürlük birimlerinin açıklamaları ile bölüm sonlandırılmıştır. İkinci bölümde Masaüstü Yayıncılıkta kullanılan tüm dosya formatları ve özellikleri üzerinde durulmuş, geçmişten bugüne olan tüm kayıt formatlarıyla günümüze kadar gelişmiş olan özellikleri açıklanmış ayrıca PDF dosyasının nasıl oluşturulmasıyla ilgili detaylara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise şu an günümüzde çok fazla kullanılmaya başlayacak olan dijital iş akış formatlarının açıklamaları yapılmış ve CIP3, CIP4 ve JDF kavramlarına genişçe yer verilmiştir. Dördüncü bölümde dijital iş akış sürecine bir uygulama örneği verilmiştir. Sonuç ve irdeleme olan son bölümde ise teknolojik gelişim sürecinde bulunan ve son çıkan dosya formatlarının nerelerde tercih edileceği, bizlere getirdiği yenilik ve avantajlar üzerinde durulmuştur.

RESEARCH OF TECHNOLOGICAL DEVELOPMENT OF FILE FORMATS WHICH ARE USED IN DESKTOP PUBLISHING In this project I dwell upon the file formats and their technological process which are used in Desktop Publishing. The aim of the project is; to learn more detailed prepress section during innovation process to see how the file formats add positive influence and see the guidance for further years in fast moving technological process. During gathering the datas for my research; published resources, interviews and web sites had taken in consideration. In first chapter; the detailed information has been given about Desktop Publishing. Then, the programmes’ general features which are used in Desktop Publishing are introduced. The part concludes with pixel and resolution concepts and explanations of resolution units. In second chapter, all the file formats and the properties of the Desktop Publishing are emphasized and whole development process of recording formats and their features are pointed. Also details configuring PDF folder are mentioned. In the third chapter, concepts of digital workflow formats, that have been in great technologial improvement which are going to be used more and more in the future, such as CIP3, CIP4 and JDF are explained and are broadly defined. In chapter four there is an example of digital workflow process practice. In the final part; covering conclusion and discussion, preference fields of the latest file formats, that have been in great improvement, the advantages and the innovations they brought to our lives had been mentioned.
Keywords: Dosya Formatları; Masaüstü Yayıncılık; Matbaa Eğitimi