TÜRKİYE SERMAYE PİYASASINDA PROMOSYON KAMPANYALARI VE ANALİZİ - ÇETİN, AYTEN (My University, 2018)
İngilizce “promotion” kelimesinin karşılığı olarak kullanılan tutundurma, satış çabaları, satış artırıcı çabalar, satış tahriki, satış teşviki, promosyon gibi kavramlarla da anılmaktadır. Mal ya da hizmetleri satmayı ikna etmek, bilgi kanalları oluşturarak rakiplerinden farklılaşmak ve bilinirliği artırmak amacıyla işletmeler tarafından günümüzde adeta uygulaması zorunlu hale gelmiştir. Dolayısıyla, sermaye piyasasında da bu amaçlarla başvurulan bir yöntem olmuştur. Sermaye piyasasında uygulanan promosyon kampanyalarının analizinin incelendiği bu çalışmada, 2012-2016 yılları arasında uygulanan 594 adet promosyon kampanyasına ait veriler incelenmiştir. Promosyon kampanyalarının türleri, uygulama süreleri, faydalanan yatırımcı sayıları, giderleri ve yönelik olduğu piyasaları farklı açılardan karşılaştırmalı olarak incelenerek, yatırım kuruluşlarının işlem hacimleri ile gelirleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, veri setinde aykırı değerlerin fazla olması nedeniyle normal dağılıma uygunluk sağlanamadığından non-parametrik testler uygulanmıştır. Mann-Whitney U Testi ile iki grubun medyan değerleri, Kruskal Wallis Testi ile de ikiden fazla grubun medyan değerleri karşılaştırılmak suretiyle farklılıklarının anlamlılığı ölçülmeye çalışılmıştır. Ayrıca, belirlenen faktörler arasında var olduğu düşünülen ilişkinin gücünü ve yönünü göstermek için de Spearman Korelasyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Sermaye piyasası işlemlerine yönelik olarak uygulanan promosyon kampanyalarının, yatırımcıları işlem yapmaya sevk ederek piyasayı yakından takip etmeleri hususunda etkili olduğundan işlem hareketliliği sağladığı sonucuna varılmıştır.

Promotion can be referred as advancement of sales efforts. In today’s world, it has become vital to sell goods or services, to create information channels and to differentiate from competitors. Therefore, promotion has become a method in capital markets. This study examined the data of 594 promotional campaigns applied on Turkish capital markets in the years between 2012 and 2016. The types of campaign, the implementation method, the number of beneficiaries, the expenditures and targets were investigated in a comparative way. Additionally, the effects on the transaction volumes and revenues of investment firms were examined. In this research, non – parametric tests have been applied due to the excessive outliers in the data set. The Mann-Whitney U test was used to measure median values of two groups whereas the Krustal Wallis Test was used to compare the median values of groups more than two to determine significance of their differences. In addition, Spearman correlation analysis method was applied to show measure of the strength of association that exists between defined variables. In the light of findings, it can be said that promotional campaigns may be effective in encouraging investors to invest more, which helps to improve volume of transactions.
PROMOTION CAMPAIGNS AND THEIR ANALYSIS IN TURKEY’S CAPITAL MARKET