Yatılı okul deneyimi olan genç yetişkinlerin aile ve romantik ilişkilerinin bağlanma kuramı çerçevesinde değerlendirilmesi : Fenomenolojik bir çalışma - Güngör, Merve Nur (My University, 2024)
Bu çalışmada yatılı okul deneyimi olan genç yetişkinlerin aile ilişkileri ve romantik ilişkilerinin bağlanma kuramı çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Her yıl binlerce öğrencinin eğitimini sürdürdüğü yatılı okullar, ulaşım, ekonomik imkanlar ve eğitim kalitesi göz önüne alındığında aileler ve öğrenciler için fırsat niteliğindedir. Ancak gelişimin kritik dönemlerinden biri olan ergenlik dönemini ailelerinden ayrı ve kurum otoritesi altında geçirmek öğrencilerde bazı olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Bu çalışmada yatılı okul deneyiminin bireylerin aile ilişkileri ve romantik ilişkileri üzerindeki yansımaları üzerinde durulacaktır. Çalışmada katılımcıların yatılı okul deneyimine dair algı ve deneyimlerinin derinlemesine incelenmesine imkân sağlayacak olan nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik yaklaşım tercih edilmiştir. Çalışma ortaöğretim veya ortaokul kademelerinin en az birinde yatılı okul deneyimine sahip 23 ila 38 yaş aralığındaki 15 genç yetişkin ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Yarı Yapılandırılmış Görüşme Tekniği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, toplanan verilerin açıklanmasını ve anlamlandırılmasını sağlayan içerik analizi yöntemi tercih edilmiş ve nitel veri analiz olan MAXQDA-24 kullanılmıştır. Oluşturulan kod ve kategoriler uygulama ile diyagramlar halinde düzenlenmiş ve oradan hareketle temalara ulaşılmıştır. Bu doğrultuda çalışmada toplamda 12 farklı tema belirlenmiştir. Yatılı okul deneyimi bulunan genç yetişkinlerin yatılılığı nasıl algıladığına dair 7 farklı temaya ulaşılmıştır. Bu temalar “Kariyer Basamağı” “Hayatı Öğreten Yatılılık” “Zorluklarla Büyümek” “Aile Evinden Kaçış” “Yatılılığın En Büyük Kazanımı: Arkadaşlıklar” “Yatılılığın Acımasız Yüzü” “Bir Risk Olarak Yatılılık” temalarıdır. Bu deneyimin bireyler üzerindeki yansımalarına ilişkin ise “Benlik İnşası” ve “Travmatik Yaşantı” olmak üzere 2 farklı temaya ulaşılmıştır. Yatılı okul deneyiminin aile ilişkilerine yansımasına dair ise “Bağlanma Figürünün Kaybı” ve “Değişen Aile İlişkileri” temalarına ulaşılmıştır. Son olarak bu deneyimin romantik ilişkilere yansımasına ilişkin “Güvensiz Bağlanma” temasına ulaşılmıştır. Ulaşılan temalar ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.

In this study, the aim is to evaluate the family relationships and romantic relationships of young adults with boarding school experience within the framework of attachment theory. Boarding schools, where thousands of students continue their education annually, are considered opportunities for families and students in terms of transportation, economic resources, and educational quality. However, spending adolescence away from their families and under institutional authority, which is a critical period of development, can leave some negative effects on students. This study will focus on the reflections of boarding school experience on individuals' family relationships and romantic relationships. A qualitative research method and phenomenological approach have been preferred to allow in-depth examination of participants' perceptions and experiences related to boarding school experience. The study was conducted with 15 young adults aged between 23 and 38 who had experienced boarding school at least once during secondary school or middle school levels. Semi-structured Interview Technique and Semi-Structured Interview Form prepared by the researcher were used for data collection. Content analysis method, which explains and interprets the collected data, was preferred for data analysis, and the qualitative data analysis program MAXQDA-24 was used. The created codes and categories were organized into diagrams through application, leading to the identification of themes. In this regard, a total of 12 different themes were discovered in the study. Seven different themes were identified regarding how young adults with boarding school experience perceive boarding: Career Step, Life-Teaching, Growing Up with Challenges, Escape from Family Home, The Greatest Gain of Boarding: Friendships, The Cruel Face of Boarding, and Boarding as a Risk. Regarding the reflections of this experience on individuals, two different themes were identified: Self-Construction and Traumatic Experience. Regarding the reflection of boarding school experience on family relationships, themes identified were Loss of Attachment Figure and Changing Family Relationships. Finally, regarding the reflection of this experience on romantic relationships, the theme of Insecure Attachment was identified. The themes were discussed within the framework of the relevant literature.
Evaluation of family and romantic relationships of young adults with boarding school experience within the framework of attachment theory : A phenomenological study
Keywords: Aile; Aile İlişkileri; Attachment Theory; Bağlanma Kuramı; Boarding School; Boarding School Experience; Ebeveyn ve ergen; Family; Family Relationships; Parent and teenager; Psikoloj; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Psychology; Romantic Relationships; Romantik İlişkiler; Yatılı Okul; Yatılı Okul Deneyimi