Bilgi alanıyla metnin şiirselliği arasında Baradouni’nin şiiri - Refaan, Asia Thabit Mohammed (My University, 2023)
Bu çalışma, yerel ve Arap şiirine kendi kişisel tecrübesiyle meydana getirdiği dopdolu divanlarla büyük katkıda bulunan Yemenli bir şairi tanıtmayı amaçlamaktadır. Bu şair yaşadığı zorlu koşullara rağmen, çeşitli bilimleri ve bilgiyi içselleştirmeyi başararak şiirini büyük ölçüde zenginleştirmiştir. Sahip olduğu bu çeşitlilik doğal olarak ortaya koyduğu metinlerin fikir, hikmetli sözler, felsefe ve din bakımından zengin olmasını sağlamıştır. Bunların yanı sıra sembolleri, karakterleri ve efsaneleriyle hem kadim Arap kültürü hem de Yemen kültürü onun çalışmalarını zenginleştirmiştir. Bu çalışma da sorununu, amaçlarını, metodolojisini ve araştırmacının karşılaştığı zorlukları açıklayan kısa bir girişle başlar. Ayrıca, şair hakkında yapılan önceki çalışmalardan da giriş kısmında bahsedilmiştir. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölümden önce çalışmada Yemen ve konumundan kısaca bahsedilmiş, şairin hayatını bir şekilde etkileyen tarihi, iktisadi ve siyasi etkenler ele alınmıştır. Ardından çalışmanın başlığında bulunan “alan” ve “bilgi” kavramlarının tanımına, edebiyatta bunların kullanımına ve Abdullah el-Baradouni’nin şiiri bağlamında bu kavramlarla çalışmada ne kastedildiğine yer verilmiştir. Birinci bölümün ilk kısmı şairi, doğumu ve yetişmesini, düşüncesini, tarihsel ve entelektüel referanslarını, düşünce ve mirasa yaptığı katkıları konu etmektedir. İkinci kısımda ise el-Baradouni’nin şiirindeki bilgi alanı; din, halk, efsaneler gibi çeşitli sosyolojik düzlemlerde ele alınmış ve el-Baradouni’nin şiirine bilginin nasıl dahil edildiği, şiir metninde bilgi alanı çağrışım sürecinin nasıl ilerlediği incelenmiştir. Ayrıca şairin bazı şiirleri analiz edilerek bilişsel çeşitlilik bağlamında metnin anlaşılması sorunu konu edilmiştir. İkinci bölümün ilk kısmında da “şiirsel görüş” kavramı açıklanarak el-Baradouni’nin şiirinde farklı boyutlarıyla nasıl ortaya çıktığından bahsedilmiş ve bunun örneği olarak el-Baradouni’nin şiirlerinden parçalara yer verilmiştir. İkinci kısımda ise el-Baradouni’nin, henüz yaşanmamış olaylar hakkında önceden işaretlerde bulunduğu şiirlerindeki öz farkındalığından bahsedilmiştir. Bu öz farkındalık, el-Baradouni’nin şiirini, onu edebi olmanın da ötesine taşıyan ve metninin anlam ve zaman sınırlarını genişleten geleceğe ilişkin endişelere dikkat çekmektedir.

This work aims to introduce a Yemeni poet who has made significant contributions to local and Arabic poetry with his rich divans created from his personal experiences. Despite facing challenging circumstances, this poet has enriched his poetry by embracing various sciences and knowledge. This diversity naturally made his texts rich in ideas, wise words, philosophy, and religion. In addition, his use of symbols, characters, and legends from both ancient Arab and Yemeni cultures has enriched his work. The paper begins with a brief introduction that explains its problem, goals, methodology, and the challenges faced by the researcher. It also briefly mentions previous works about the poet in the introduction. The paper consists of two main sections. Before these two sections, the paper briefly discusses Yemen and its context, including historical, economic, and political factors that have influenced the poet's life. The paper also defines the concepts of field and knowledge in the title, their use in literature, and their relevance to the study in the context of Abdullah el-Baradouni's poetry. The first part's first section focuses on the poet's birth, upbringing, thoughts, historical and intellectual references, and contributions to thought and heritage. The second section delves into the knowledge domain in el-Baradouni's poetry, addressing various sociological aspects like religion, folk culture, and legends. It explores how knowledge is incorporated into el-Baradouni's poetry and how the process of invoking the knowledge domain in the poetic text advances. The analysis of some of the poet's works is also included to discuss the issue of understanding the text within the context of cognitive diversity. The first part of the second section explains the concept of poetic vision, discussing how el-Baradouni's poetry reveals different dimensions and providing examples from his poems. In the second section, it discusses el-Baradouni's self-awareness in his poems that prefigure yet-to-happen events. This self-awareness extends the boundaries of meaning and time in his poems, going beyond literary boundaries and highlighting concerns about the future.
Keywords: a place between vast knowledge and poetry; Abdullah Al-Baradouni (1929-1999); Al-Baradouni's poetry; anlam alanı; Arabic poetry; Arap şiiri; El-Baradouni; modern çağ; öngörü; şiir bilgisi; Yemen; Yemen şairleri