Yeni sanayileşmiş ülkelerde standart dışı istihdam : Türkiye ve Doğu Asya ülkeleri arasında karşılaştırma - Arısoy, Burcu (My University, 2021)
1980’lerden sonra ekonomik ve sosyo politik üretim sistemindeki değişiklikler çalışanlar, işverenler, ülkeler, istihdam ve emek piyasaları açısından birtakım değişikliklere yol açmıştır. Özellikle Fordizmin çöküşünün ardından neo-liberal iktisat politikalarının uygulamaya konulması dünya emek piyasalarını derinden etkilemiştir. Gelişen ve gelişmiş ülkelerde emek piyasaları dönüşüm süreci ile birlikte standart dışı istihdam adeta norm haline gelmiştir. Ancak standart dışı çalışma ilişkileri olarak nitelendirilen çalışma şekilleri günümüzde gittikçe önem kazanmasına rağmen, Fordist üretim sistemi ile özdeşleşen standart çalışma günümüzde hala önemli ölçüde görülmektedir. Aynı zamanda yaşanılan iletişimdeki ve bilgi sistemlerindeki teknolojik gelişmelerle birlikte emek piyasaları değişmektedir. Nitekim teknolojik değişim ve küreselleşme yeni işleri ortaya çıkarırken bu gelişmeler aynı zamanda işverenlere ve işçilere kısa süreli, iş ilişkilerinin olmadığı birden fazla firmayla, üçlü istihdam ilişkileri içerisinde uzak mesafelerde zamandan ve mekandan bağımsız çalışma imkanı da sağlamaktadır. Tüm bu gelişmeler ışığında standart çalışma şekillerinin dışında olan standart dışı çalışma ilişkileri olarak nitelendirilen çalışma şekilleri günümüzde gittikçe artan öneme sahiptir. Tezde standart dışı çalışmanın uygulama ve hukuki boyutu Endonezya, Malezya ve Türkiye karşılaştırılması yapılmıştır. Bu ülkelerin tercih edilme sebebi yükselen ekonomiler sınıfında gösterilmeleridir. Ülkelerin kıyaslamalarında bazı çalışma şekillerinde verilere ulaşılamaması, bazılarının ise ülkenin kanununda yer almaması, her ülkenin kendi dinamikleri doğrultusunda kavramı tanımlıyor olması karışılan zorluklar arasında olmuştur. Bu çalışma ile literatürde olmadığı tespit edilen söz konusu ülkelerin standart dışı çalışma ilişkilerinin açıklanması böylelikle literatüre katkısı sağlaması amaçlanmaktadır. Tezde izlenen yöntem, bütünlükçü bir literatür taraması aracılığıyla standart dışı çalışma kavramının literatürde ve ülke uygulamalarında ve hukuki süreçlerdeki anlamı, standart dışı istihdam kavramı yerine kullanılan diğer kavramlardan farkı, kavrama eleştirel bir bakış açısı inceleme ve kavramın tarihsel süreci, ülkeler arasında karşılaştırılması ve değerlendirilmesi yaklaşımı ile analiz etmektir. Aynı zamanda ülkelerin ekonomi ve emek piyasaları verileri de incelenmiştir.

The changes in economic, social, political and production systems in 1980 led to a transformation in terms of workers, employees, countries and employment. Especially after the failure of Fordism, the implementation of the neo liberal economic policies significantly influenced theworld market. Even though the transformation of labour markets made non-standard more prominent, Standard employment of the Fordist system stil maintains it simportance. The developments in communication and information Technologies also brought about changes in thelabour market. . While technological developments and globalization introduced different professions, they led to short-time working agreements between employers and employees, subcontract and three-sided employment relationships and working from a distance,allowing them to work from every where. Considering all these developments, it can be said that non-standard working besides Standard working becomes more and more prominent in time. In this study, non-standardemployment’s legal and implementation strategies are compared between Indonesia, Malaysia and Turkey. The countries were chosen based on their classification as emerging economies. Because the law enforcement and Dynamics differ in countries, some of the data cannot be included, which can be considered as a limitation. The study aims to contribute to the literature since there is not a study focusing on non-standart employment relations of these countries. The methodology of the study is with the help of the literature view comprehending the non-standard working concept in the literature and its different implementations besides their legal actions, and the differentiate the concept from its interchangeable synonyms, and the historical process of the concept, lastly analyze the concept with a critical view by comparing the countries. Furthermore, the economic and labour force data of the countries are also examined.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Emek Piyasaları; Emerging Economics; Endonezya; Indonesia; Labor economics; Labour Force Markets; Malaysia; Malezya; Non standart employment; Standart Dışı Çalışma; Turkey; Türkiye; Yeni Sanayileşen Ülkeler