Uluslararası işletmelerde toplam kalite yönetimi uygulamaları ve uygulama örnekleri - Erüstün, Burcu (My University, 2003)
Küresel dünyada yaşamımızı doğrudan etkileyen ve hatta yaşamımızı bütün olarak değiştiren çokuluslu şirketlerdir. Küreselleşmenin en önemli etkisi, hepimiz için aynı anda hem daha çok tehlike yaratıyor olması hem de daha çok fırsat yaratıyor olmasıdır. Artık çokuluslu firmalar dünya üzerinde gerçekleşen mal ve hizmet ticaretinin çok büyük kısmını elinde tutmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu güç savaşları şirketlerin seçeceği örgütlenme biçimi, stratejik yaklaşımları ile şekillenmektedir. Değerlerle birleştirilen güçlü ve zayıf yanlar, bir şirketin başarıyla benimseyebileceği, rekabet stratejisindeki dahili limitleridir. Bu yaklaşımlar, şirketleri kalite kavramı ile yakınlaşmak hatta organizasyonun tamamında kaliteyle bütünleşmek durumunda bırakmıştır. Rekabet üstünlüğü sağlayan diğer unsurlar ise düşük kalite maliyeti ve müşteri memnuniyeti olmuştur. Sürekli değişim ve gelişim yaşamakta olduğumuz yüzyılda, bu değişim ve gelişime ayak uydurmak amacıyla öğrenilmesi gereken en önemli konu şüphesizdir ki bu gelişimi sağlayan Toplam Kalite anlayışı ve bunu hayata geçirmeye yönelik yaklaşımlardır. Sonuç olarak, hızlı değişime ayak uydurabilmeyi, yeni pazar ortamındaki tüketicilerin beklentilerine cevap verebilmeyi, kalitede iyileşme ve gelişme sağlayıp rekabet gücünü artırmayı ve küreselleşen piyasa ortamında sağlam bir yer edinebilmeyi temin edebilecek ve tüm çalışanların aktif katılımı ile tüm süreçlerin sürekli iyileştirilebilmesine olanak tanıyan verimli bir iş ortamı hazırlayabilecek, müşteri ve toplum memnuniyetini baz alacak çağdaş bir yönetim yaklaşımı olarak Toplam Kalite Yönetim Sistemi uluslararası işletmelerin doğasını meydana getirmiştir. TKY felsefesini organizasyonun bütününde benimsemeyen bir işletme, uluslararası işletme olma, başarı kazanma yollarını kapamış demektir. Artık yeni dünya görüşünde, ne eski sosyal, ekonomik, düşüncelere ne de eski bilinçsiz, vizyonu olmayan müşterilere yer var. Dünyada çeşitli ülkelerin ve şirketlerin bu konudaki tecrübeleri verimlilik ve TKY nin birlikteliğini kanıtlamaktadır. Multinational companies are the ones that directly changed our life and also changed the way of life in global world. The most important effect of globalization is; it creates more danger and more opportunities for all of us at the same time. From now on multinational companies hold more portions both for the service and for the product industry through the world. The rules of competition are created by organizational structures and strategic approaches chosen by multinational companies. The strong and weak sides, which are combined with values, a company can successfully appropriate, are the internal limits for competition strategy. These approaches force the multinational companies to merge with TQM concept. Costs and customer satisfaction are other elements for competitive advantage. We live in a century that always changes and develop; TQM concept is the most important subject that should certainly be learned, because it causes that change and development. As a result, TQM approach created the nature of multinational companies, which should prepare a productive work atmosphere that gives opportunity for continuous improvement by participation of all workers in a global market environment with the facts of adaptation for changing, satisfying the customers expectations in a new market structure, increasing the power of competition by improving quality. A company that would not appropriates the TQM philosophy in organizational structure, closes the doors of being a multinational company and having success. In the new world order there is no space for ex-social, ex-economic thoughts and unconscious customers without vision. As we examined in this study, experiences of many countries and companies prove unity of productivity and TQM.
Keywords: Kalite Yönetimi