Versay Sulhunun Netâyic-i İktisâdiyesi transkribi ve değerlendirmesi - Memiş, Pehlül (My University, 2010)
VERSAY SULHUNUN NETAYİC-İ İKTİSADİYESİ TRANSKRİBİ VE DEĞERLENDİRMESİ I. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın yeni sınırlarını çizmek ve sorunlarını çözmek amacıyla toplanan Paris Barış Konferansı’nda savaşın mağlup devletlerinden Almanya ile yapılan Versay Antlaşması hazırlanmıştır. Paris Barış Konferansı’na İngiltere Hazine Bakanlığı adına katılan John Maynard Keynes Almanlarla ağır şartlar içerecek bir antlaşma yapılmasını engellemeye çalışmış fakat galip devlet adamlarına sözünü dinletemeyerek konferansı terk etmiştir. Konferans sırasında gördüğü haksızlıkları ve devlet adamlarının adil olmayan tavırlarını anlattığı “The Economic Consequences of the Peace” adlı eseri yazan Keynes, Almanya’ya karşı ağır şartlar içeren bir antlaşma yapmanın Avrupa’da sorunları artıracağına ve yeni bir dünya savaşına sebep olacağını öngörmüştür. Ali Fethi (Okyar) Bey tarafından Malta sürgünü sırasında “Versay Sulhunun Netâyic-i İktisadiyesi” adıyla Türkçemize kazandırılan eser, Paris Barış Konferansı’na katılmış biri tarafından yazılması, o dönemin devlet adamları hakkındaki acımasız eleştirileri ve Versay Antlaşması’nın perde arkası olaylarının anlaşılması açısından önemli bir çalışmadır.

After the 1st World War the european countries signed the Versailles Peace Treaty to end the problems in Europe and assign the new borders of European countries. A representative from the Ministry of Treasury of England ,John Maynard Keynes ,strictly objected to this treaty including very critical and harsh consequences against Germany.and claimed that it could cause a new world war.But he couldn’t prevent the allied countries to sign this treaty and had to leave the conference. He mentioned about the unfair attitudes of statesmen during the meeting in his book –The Economic Consequences of the Peace ,and foresaw the second world war would occur in the world because of this treaty including very critical and harsh consequences against Germany. Ali Fethi Okyar translated this book during his exile in Malta as Versay Sulhunun Netayic-i İktisadiyesi. This book has a significant role because it was written by a person who had joined Paris Peace Conference and noted the cruel critics of the statesmen in the conference and unveiled the unknown details in the conference.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Tarih