İşe Yabancılaşma ve Örgütsel Adalet - (:unkn) unknown (My University, 2016)
İşe yabancılaşma ve örgütsel adalet algısı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlayan bu çalışma, duygusal olaylar, kendini yönetme özerkliği ve çağrışımlı ağ teorilerinden hareketle işeyabancılaşan bireylerin psikolojik ihtiyaçlar olan özerklik ve yetkinlik ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından olumsuz duygulanıma bürünecekleri, böylece birçok olguyu olumsuz algılayacakları,bu olgulardan birinin adalet algısı olacağı varsayımına dayanmaktadır. İstanbul’ da üretim ve hizmetsektöründe 230 çalışandan toplanan veriler, işe yabancılaşmanın, dağıtım, işlem ve etkileşim adaletialgılarını negatif yönde yordadığını göstermektedir. Ayrıca, her üç adalet algısını en güçlü yordayanişe yabancılaşmanın güçsüzlük alt boyutudur. Dikkat çekici diğer bulgu güçsüzlüğün en fazla etkileşimadaleti algısını yordamasıdır. Sonuçlar, özellikle güçsüzlük bağlamında tartışılmış, kurumlara ve araştırmacılara öneriler verilmiştir

Based on affective events, self-determination and associative network theories, this study which aims to investigate the relationship between work alienation and organizational justice perception, claims that alienated individuals would be in negative mood as they can’t fulfill their autonomy and competency needs which in turn it may affect their justice perception negatively. The data, which were gathered from 230 employees, indicate that work alienation predicted distributive, procedural and interactional justice negatively. Furthermore powerlessness, the sub-dimension of alienation, became the strongest predictor. Another important finding is that powerlessness predicted interactional justice most. The results were discussed especially on powerlessness dimension and suggestions were given.
Work Alienation and Organizational Justi
Keywords: İş; İşletme; Halkla İlişkiler