Takım sporu yapan ve bireysel spor yapan öğrencilerin algısal motor becerileri ile dikkat özelliklerinin incelenmesi - Sürek, Selin (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı takım sporu yapan ve bireysel spor yapan öğrencilerin algısal motor becerileri ile dikkat özelliklerinin incelenmesidir. Çalışma için takım sporlarından voleybol ve hentbol bireysel sporlardan da eskrim sporu yapan toplamda 65 öğrencinin algısal motor becerileri ile dikkat özellikleri tarama modellerinden nedensel karşılaştırma modeline göre düzenlenmiştir.Araştırmanın örneklemini; 2019-2020 eğitim öğretim yılında Altınyurt Spor Kulübü Eskrim kız ve öğrencileri (n=19) ve Voleybol sporu yapan kız ve erkek öğrenciler (n=21), Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü Hentbol spor dalı kız ve erkek öğrencileri (n=25) oluşturmuştur. Öğrenciler 12– 15 (Ör; 12-15 (Ort = 13) yaş aralığındadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Önceleme/ Sezinleme Zamanı Cihazı (Bassin Anticipation Timer, Lafayette Instrument Company Model 50575), Reaksiyon Test Ölçüm Cihazı (Visual Choice Reaction Appratus Model 63035A), Çivileme Testi Ölçüm Cihazı (Purdue Pegboard Test Lafayette Model 32020, Yıldız Testi Ölçüm Cihazı (Two Arm Coordination Test Lafayette Model 35532) ve Bourdon Dikkat Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde; katılımcı test değerlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro Wilk testi kullanılmıştır. Bu test sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Bu sebeple verilerin analizi için non-parametrik testlerin kullanılması uygun görülmüştür. Gruplar arası farklılıkları belirlemek için Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin algısal motor becerileri cinsiyete göre yıldız testi alt başlıklarında voleybol spor dalındaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre, reaksiyon testi alt başlıklarında voleybol ve hentbol spor dalındaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı fark bulunmuştur.Öğrencilerin dikkat becerileri cinsiyete göre voleybol ve hentbol spor dallarında kız öğrencilerin lehine anlamlı farklılık göstermişken, spor dallarına göre bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.

Investigation of the perceptual motor skills and attention features of students who do team sports and individual sports.The aim of this study is to examine the perceptual motor skills and attention characteristics of students who do team sports and individual sports. In the research organized according to the casual comparison model among the scanning models. The sample of the research; In the 2019-2020 academic year, the Altınyurt Sports Club consisted of female and male students (n:44) engaged in fencing and volleyball, and the Üsküdar Belediye Sports Club handball branch, consisting of female and male students (n=27). Students are in the age range of 10-16. For the study, the Bassin Anticipation Timer Device (Lafayette Instrument Company Model 50575), Visual Choice Reaction Appratus Model 63035A, Purdue Pegboard Test Lafayette Model 32020, the Two Arm Coordination Test 35532 and the Bourdon Attention Test were used. In the analysis of the data; Whether the participant test showed normal distribution or not was examined with the Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilks test and it was determined that it did not show a normal distribution. For this reason, it has been seen where non-parametric tests are available for application analysis that these tests are suitable. The Kruskal Wallis test was used to examine intragroup distributions and the Mann Whitney-U Test was used to determine the difference between groups.In the analysis of the research; The perceptual motor skills of the students showed a significant difference according to the gender of the students in the subtitles of the star test according to the gender, and the gender of the students in the volleyball and handball sports branch in the subtitles of the reaction test.Attention skills of the students differed significantly in favor of female students in volleyball and handball branches by gender, it was determined that there was no difference according to sports branches.
Investigation of the perceptual motor skils and attention features of students who do team sports and individual sports
Keywords: Algısal Motor Beceri; Attention; Bireysel Spor Perceptual Motor Skills; Dikkat; Individual Sports; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; Takım Sporu; Team Sports