Anonim ortaklıklarda tahkim şartı ve esas sözleşmede düzenlenmesi - Kılıç, Berkay (My University, 2024)
Tahkim şartı, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların tahkimde çözümlenmesi adına aralarındaki sözleşmelere ekledikleri bir hükümdür. Tahkim şartının anonim ortaklık esas sözleşmesinde de düzenlenmesi mümkündür. Bu bağlamda anonim ortaklıkta ortaya çıkan ve tahkime elverişli olan uyuşmazlıklar tahkimde çözümlenmektedir. Çalışmamızda birinci bölümde anonim ortaklığın iç düzeni ele alınmıştır. Bu kapsamda anonim ortaklık iç düzeninde esas sözleşmenin yeri ve emredici hükümler ilkesi çerçevesinde ortaklığa olan etkisi incelenmiştir. Çalışmamızda ikinci bölümde anonim ortaklık esas sözleşmesine tahkim şartının nasıl düzenlenebileceği incelenmiş. Esas sözleşmeye eklenecek olan tahkim şartının taşınması gereken niteliklerin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda üçüncü bölümde ise anonim ortaklıkta ortaya çıkan korporatif uyuşmazlıkların hangilerinin tahkime elverişli olduğu incelenmiş. Tahkime elverişli olduğu kabul edilen hangi korporatif uyuşmazlıkların anonim ortaklık esas sözleşmesinde yer alan tahkim şartı kapsamında tahkimde çözümlenebileceğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır.

An arbitration clause is a provision added to agreements between parties to settle disputes between them by arbitration. It is also possible to include an arbitration clause in the articles of association of a joint-stock company. In this case, disputes that arise in the joint stock company and are subject to arbitration are settled by arbitration. The first part of our study deals with the internal organisation of the joint stock company. In this context, the place of the articles of association in the internal order of the joint stock company and their effect on the partnership within the framework of the principle of mandatory provisions are analysed. In the second part of our study, we analyse how the arbitration clause can be regulated in the articles of association of a joint stock company. An attempt is made to determine the qualifications of the arbitration clause to be included in the articles of association. The third part of the study examines which of the corporate disputes arising in a joint stock company are arbitrable. The aim is to determine which corporate disputes, which are accepted as arbitrable, can be resolved by arbitration within the scope of the arbitration clause in the articles of association of the joint stock company.
Keywords: Amendment of Articles of Association; Anonim şirketler; Arbitration; Arbitration Clause; Arbitration Clause in Articles of Association; Articles of Association; Corporate Law; Corporation law; Esas Sözleşme; Esas Sözleşme Değişikliği; Esas Sözleşmede Tahkim Şartı Commercial Law; Özel Hukuk; Private Law; Stock companies; Şirket hukuku; Şirketler Hukuku; Tahkim; Tahkim Şartı; Ticaret Hukuku; Turkey; Türkiye