Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat - İste, Onur (My University, 2009)
KORUMA TEDBİRLERİ NEDENİYLE TAZMİNAT Ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde uygulanacak koruma tedbirleri, doğaları gereği bireylerin çeşitli özgürlüklerine kısıtlamalar getirmektedir. Bu tedbirleri devlet adına uygulayacak kişiler ise devlet görevlisi olan diğer bireylerdir. Koruma tedbirlerinin uygulanmasından dolayı çeşitli zararların meydana gelmesi muhtemeldir. Tedbirlerin içeriği nedeniyle, bu tedbirlerin yanlış uygulanmasından dolayı meydana gelebilecek zararlar da büyük olacaktır. Çalışmamız, koruma tedbirlerinin hukuka aykırı bir şekilde uygulanmasından dolayı oluşabilecek maddi ve manevi zararların, devletten tazminini konu almaktadır. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141 ve devamı maddeleri, koruma tedbirinden dolayı, devletin, bireye ödemesi gereken tazminat konusunu düzenlemiştir. Kanun koyucu, bu düzenlemelerle, devletin hatalarının telafi edilebilmesini amaçlamıştır.

COMPENSATION FOR PROTECTION MEASURES Protection measures which are applied under Criminal Procedure Law naturally carry it with some restrictions to freedom of individuals. Protection measures are enforced by government officers. Such big damages can occur by these protections because of the content of the measures which are executed wrongly . This survey is about the compensation of damages of wrong execution of protection measures by the government. Article 141 et seq. of Criminal Procedure Law regulates compensation for protection measures. Law maker wants to compensate the state’s improper progresses against individuals.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Tazminat