Farklı liglerde oynayan kadın futbol takımı oyuncularının başarı motivasyon düzeylerinin karşılaştırılması - Dirmen, Asuman (My University, 2015)
Farklı Liglerde Oynayan Kadın Futbol Takımı Oyuncularının Başarı Motivasyon Düzeylerinin Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı liglerde oynayan kadın futbol takımı oyuncularının başarı motivasyon düzeylerini belirlemektir. Aynı zamanda kadın futbolcuların yaş, eğitim durumu, futbol oynama yılı, milli olma ve oynadığı lig düzeyi gibi özellikleri ile, Spora Özgü Başarı Motivasyonu arasındaki ilginin tanımlanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kadın futbolculara demografik özellikleri hakkında bilgi almak için araştırmacı tarafından hazırlanan anket, başarı motivasyon düzeyi için de, Willis Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği uygulanmıştır. Willis’in ölçeği iki alt boyuttan oluşmaktadır. Bu alt boyutların ilki, Güç Gösterme Güdüsü (Power Motive POW), ikincisi başarıya ilişkin güdülerdir. Başarıya ilişkin güdüler; Başarıya Yaklaşma Güdüsü (Motive to approach success MAS) ve Başarısızlıktan Kaçınma Güdüsü (Motive to avoid failure MAF) dür. Spora Özgü Başarı Motivasyonu Ölçeği’nin Türk sporcularına uyarlaması Tiryaki ve Gödelek (1992) tarafından yapılmıştır. Tiryaki ve Gödelek yaptıkları güvenirlilik analizleri sonucunda alfa güvenirlik katsayılarını Güç Gösterme Güdüsü alt ölçeği için r= 0.81, Başarıya Yaklaşma Güdüsü alt ölçeği için r= 0.82 ve Başarısızlıktan Kaçınma Güdüsü alt ölçeği için r= 0.80 olarak bulmuştur. Elde edilen güvenirlilik ve geçerlilik değerleri sonucunda Tiryaki ve Gödelek ölçeğin Türk sporcularına uygulanabilirliğini ortaya koymuşlardır. Bulgular ve Sonuç: Uygulanan t testi ve tek yönlü varyans analizleri sonucunda, farklı liglerde oynayan kadın futbolcular arasında Başarıya Yaklaşma Güdüsü ve Başarısızlıktan Kaçma Güdüsü, 1.ligde oynayan futbolculardan Türkiye dereceleri farklı olanlar arasında Başarıya Yaklaşma Güdüsü, 2.ligde oynayan futbolculardan farklı yaşta olanlar arasında Güç Gösterme Güdüsü puanı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p>0,05) Anahtar Sözcükler: Futbol, Kadın, Motivasyon, Sporda Motivasyon, Sporda Başarı Motivasyonu

A Comparative Analysis Of Motivation Levels For Success Among Female Football Team Players In Different Leagues Aim: The objective of research is to identify the motivation for success among female football team players in different leagues. At the same time the aim is to define the correlation between Sports Related Success Motivation drive with variables such as age, education level, number of years playing football, being in the national team and the league they play in. Material and Method: The researcher prepared a and administered a questionnaire in order to collect demographic profiles of female footballplayers and as for the success motivation level Willis Sports Related Success Motivation Scale was applied. Willis scale consists of two sub dimensions. The first is related to Power Motive (POW), the second one is linked to drive for success. The motives for success consist of Motive to approach success (MAS) and Motive to avoid failure (MAF). Tiryaki and Gödelek (1992) adapted the Sports Related Success Motivation Scale to Turkish sports people. The confidence analyses by Tiryaki and Gödelek as a result they make reliability analysis alpha confidence level for Power Motive sub-measure to be r= 0.81 and for Mot’ve to Approach Success to be r= 0.82 and for Mot’ve to avoid failure to be r= 0.80. The confidence and validity values obtained resulted in Tiryaki and Gödelek to conclude that the scale is applicable to Turkish sports people. Results and Conclusion: The t Test and the One-way Variance Analyses results showed that among the female football players in different leagues Motive to Approach Success and Motive to avoid Failure, the 1st league football players with different national degrees the Motive to Approach Success; and among 2nd league players in different age groups the Power Motive scores have been statistically different (p>0,05). Key Words: Footbal, Females, Motivation, Motivation in Sports, Motivation for Success in Sport
Keywords: Futbol maçları; Futbol takımları; Futbol, Kadınlar için