Flow sitometre ile nötrofillerin oksidatif patlama aktivitesi ölçülebilir mi? - (:unkn) unknown (My University, 2002)
Nötrofil fonksiyonlarının ölçüm yöntemleri oldukça zahmetlidir ve standardize edilmeleri zordur. Nötrofil fonksiyonları flow sitometre yöntemleri ile incelenebilmektedir. Bu çalışmada nötrofillerin oksidatif patlama aktivitesi flow sitometre'de modifiye edilmiş tekniklerle ölçüldü. Hücreler oksidatif patlama için phorbol 12-myristate 13-acetate ile uyarıldı. Çalışmada nötrofillerin spontan oksidatif patlama aktivitesi çok düşük olmasına rağmen, uyarıldıktan sonra 5. dakikada başlayarak ve 15. dakikada %99'a ulaşmaktaydı. Fagositoz aktivitesi için aynı metot ve Escherichia coli kullanıldı. Hücrelerin %46'sı 45. dakikada fagositoz yapmaktaydı. Bu çalışmadaki bulgularımıza göre flow sitometre, oksidatif patlama ve fagositoz gibi nötrofil fonksiyonlarının ölçümünde kullanılabilecek bir metotdur.

Measurement of neutrophil functions are labor intensive and often very diffucult to standardize. In this study oxidative burst activity of neutrophils has been measured by modified techniques of flow cytometry. We activated the cells with phorbol 12-myristate 13-acetate. This induction causes an increase in oxidative burst activity which begins at the 5th minute and reaches to %99 percent at 15th minute. The same method and Escherichia coli was used for phagocytosis activity. We found that 46% of cells showed phagocytosis activity at the 45th minute. According to these results, flow cytometry can be used for measurement of oxidative burst activity and phagocytosis of neutrophils.
Can oxidative burst activity of neutrophils be measured by flow cytometry?
Keywords: Genel ve Dahili Tıp