Öğretmenlerin lise okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine ilişkin görüşleri - Kurt, İsmail (My University, 2019)
Bu araştırmada ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine ilişkin algılarının hangi düzeyde oldukları belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma tarama modeline uygun olarak düzenlemiştir. Araştırma resmi ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma da öğretmenlerin lise okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine ilişkin algıları cinsiyet, çalıştıkları okul türü, branş, mesleki kıdem, yaş, eğitim durumu, eğitimde teknoloji kullanımı ile ilgili kurs alınıp alınmadığı, teknolojinin eğitimde kullanılma durumu ve kendilerini bir teknoloji lideri olarak görme durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğine göre alt boyutlarda araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Esenyurt, Sultangazi, Üsküdar, Maltepe, Kartal ve Pendik ilçelerinde resmi ortaöğretim okullarında görev yapan 360 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma da karşılaştırmalı tarama modeli kullanılmıştır. Örneklem seçimi ise ulaşılabilir örneklem seçilmiştir. Araştırmada 5’li Likert tipi “Okul Yöneticisinin Teknoloji Liderliği Davranışları” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizimde yüzde, frekans, ortalama, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, Scheffe ve Tamhane testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin lise okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine yönelik algıları üst düzeydedir. Öğretmenler okul müdürlerinin teknoloji liderliği davranışlarını sık sık sergilediklerini düşünmektedirler ve bu davranışlara yönelik algı düzeyleri iyi seviyededir. Araştırma öğretmenlerin okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine yönelik görüşlerinde cinsiyetlerine, yaşlarına, kıdemlerine, branşlarına, eğitim durumlarına, FATİH projesi eğitimde teknoloji kullanımı kursu alıp almamalarına ve eğitimde teknoloji kullanımı konusunda farklı bir kurs alıp almamalarına göre bir farklılık ortaya koymamaktadır. Araştırma öğretmenlerin okul müdürlerinin teknoloji liderliği yeterliliklerine yönelik görüşlerinde çalıştıkları okul türü, teknoloji kullanımında yeterlilik, derslerinde teknolojiyi kullanma sıklıkları ve kendilerini teknoloji lideri olarak kabul etme seviyelerine göre bir farklılık ortaya koymaktadır.

In this research, it is aimed to determine the perception level of technology leadership competence of principals and teachers working in secondary schools. The research was organized in accordance with the scanning model. The research was conducted with teachers working in official secondary schools. In the research, the perceptions of the teachers and principals regarding technology leadership competencies, gender, type of school they work in, branch, professional seniority, age, education level, whether they receive courses on the use of technology in education, use of technology in education and if they differ according to the acceptance of them as a technology leader or not were studied.The sample of the research consists of 360 teachers working in official secondary schools in Esenyurt, Sultangazi, Üsküdar, Maltepe, Kartal and Pendik districts of Istanbul. Comparative scanning model was used in the research. Accessible sample was selected as sample selection. In the research, “The Leadership Behaviours of the Principal” ” was used. The scale is a 5-point Likert type scale. Percentage, frequency, average, t-test of independent groups, one-way analysis of variance, Scheffe and Tamhane tests were used in the analysis of the data.With regard to the findings of the research, teachers' perceptions of high school principals concerning technology leadership competencies are high. Teachers think that school principals constantly display technology leadership behaviors and their level of perception towards these behaviors is good. The research does not reveal a difference in the opinions of teachers about the technology leadership competencies of school principals according to their gender, age, seniority, branches, educational status, whether they take a technology use course in education and whether they take a different course in technology use in education. The research reveals a difference in the opinions of the teachers about the technology leadership competencies of school principals, the type of school in which they work in, the competence in technology leadership, frequency of using technology in their courses and their level of accepting themselves as technology leaders.
Keywords: Education; Eğitim; Okul müdürleri; Okul Yöneticisi Technology Leadership; Öğretmen; Öğretmenler; School Administrator; School superintendents; Teacher; Teachers; Teknoloji Liderliği