Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumları ve örgüt iklimi algılayışları - Kaya, Cansel (My University, 2018)
Amaç: Araştırma hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumları ve örgüt iklimi algılayışlarını belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki çalışma İstanbul ilinde 11 kamu hastanesinde çalışan 335 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak tanıtıcı bilgi formu, verimliliğe ilişkin tutum ölçeği ve örgüt iklimi ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler; Student’s t test, One-way ANOVA test, Bonferoni test, Pearson korelasyon ve Regresyon analizi kullanıldı.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 29,75±6,12 yıl olup, %57,3 ü bekar %63,6 sı lisans mezunu, % 26 sı 5-9 yıl arası mesleki deneyime sahiptir. Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutum ölçeği toplam puan ortalaması 43,96±11,41, örgüt iklimi ölçeği toplam puan ortalaması ise 2,93±0,42 olarak bulundu. Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutum toplam puanları ile örgüt iklimi algıları toplam puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptandı (r=0.440; p=0.001; p<0.01).Sonuç: Hemşirelerin verimliliğe ilişkin tutumları olumlu tutuma yakın, örgüt iklimi algıları ise orta düzeyde olduğu görüldü.

Nurses’ Attitudes Towards Productivity and Their Organizational Climate PerceptionsAim: The study was performed to determine nurses’ attitudes towards productivity and their organizational climate perceptions. Material and Methods: This descriptive study was performed with 335 nurses working in 11 public hospitals in Istanbul. Introductory information form, attitude towards productivity scale and organizational climate scale were used as data collecting tools. Descriptive statistical analyses including Student’s t test, one-way ANOVA test, Bonferroni test, Pearson correlation and regression analysis were used to evaluate the data.Results: Nurses had a mean age of 29.75±6.12 years, and 57.3% were single, 63.6% had bachelor’s degree and 26% had 5-9 years of professional experience. Nurses had a mean score of 43.96±11.41 from the attitude towards productivity scale and a mean score of 2.93±0.42 from the organizational climate scale. A positive, significant relationship was found between nurses’ mean scores from the attitude towards productivity scale and from the organizational climate scale (r=0.440; p=0.001; p<0.01).Conclusion: Nurses attitudes towards productivity was close to a favorable attitude and their overall perception of organizational climate was moderate.
Keywords: Education; Eğitim; Hemşire; Hemşirelik; Hemşirelik değerlendirmesi; İş verimliliği; Labor productivity; Measurement; Nursing; Nursing Assessment; Organizational change; Organizational Climate; Ölçme; Örgüt İklimi; Örgütsel değişim; Productivity; Verimlilik Nurse