Eklemeli imalatta EBM yöntemiyle üretilen ti6al4v malzemenin kalibrasyon ve doğrulanması sonrası delik delme parametrelerinin incelenmesi - Çevirme, İmge İrem (My University, 2025)
Eklemeli imalatta EBM yöntemiyle üretilen ti6al4v malzemenin kalibrasyon ve doğrulanması sonrası delik delme parametrelerinin incelenmesi Eklemeli imalat (Eİ) malzemelerin katman katman birikmesi sonucu ürün meydana getirilmesini sağlayan bir üretim yöntemidir. Geleneksel üretim yöntemlerinin yanı sıra daha karmaşık, daha hassas ve daha dayanıklı parçaların meydana gelmesine yardımcı olur. Bu tez çalışmasında yataklı eklemeli imalat yöntemi olan EBM (Electron Beam Melting) ile 90°, 60° ve 0° serim yönlerinde üretilen Ti6Al4V malzemenin delik delme operasyonları, uçak parçası olan rudderın delik delme operasyonlarına girdi yapmak amacıyla kullanılacaktır. Bu kapsamda farklı helis ve uç açılarında her bir serim yönü için 5 mm kalınlığında 100x100 mm kalınlığında plakalara delik delme işlemleri yapılarak optimum kesici takıma karar verilmiştir.

Investigation of hole drilling parameters after calibration and verification of ti6al4v material produced by EBM method in additive manufacturing Additive Manufacturing (AM) is a production method that involves the layer-by-layer accumulation of materials to create a product. It assists in the production of more complex, precise, and durable parts compared to traditional manufacturing methods. In this thesis, the bed-based additive manufacturing method known as Electron Beam Melting (EBM) will be utilized to perform drilling operations on Ti6Al4V material produced in three build directions: 90°, 60°, and 0°. The aim is to contribute to the drilling operations of the rudder, an aircraft component. Within this scope, hole drilling operations on 100x100 mm plates with a thickness of 5 mm were conducted for each build direction at different Helis and point angles to determine the optimal cutting tool.
Investigation of hole drilling parameters after calibration and verification of ti6al4v material produced by EBM method in additive manufacturing
Keywords: Additive Manufacturing Aerospace; Bükümlü Rayba; Delik Delme Operasyonları; Düz Rayba; EBM (Electron Beam Melting); EIE (Elektron Işın Ergitme); Eklemeli İmalat; havacılık; Helis Açısı; Helis Angle; Hole Drilling Operations; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; One Shot Reamer; Rudder; Straigth Reamer; Tek Atışlı Rayba; Ti6Al4V; Tip Angle; Twist Reamer; Uç Açısı