Mikrodenetleyici tabanlı ultrasonik nemlendirici tasarım ve uygulaması - Bahçeci, Tahsin (My University, 2013)
MİKRODENETLEYİCİ TABANLI ULTRASONİK NEMLENDİRİCİ TASARIM VE UYGULAMASI İnsanlar sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için hijyenik ve nemli havaya ihtiyaç duyarlar. Yapılan araştırmalara göre havanın kuru ve nemsiz olması insanları ve özellikle çocukları enfeksiyon kapmalarına ve hasta olmalarına sebep olmaktadır. Kullanılan nemlendiriciler incelendiğinde, bunların açık çevrim veya on-off kontrollü çalıştığı görülmektedir. Bu çalışma şekillerinde ortamdaki nemin istenilen seviyelerde sabitlenemediği görülmektedir. Bu çalışmada, ortam neminin istenilen seviyede sabit tutularak ultrasonik nemlendiricinin kararlı çalışmasını sağlayan, ultrasonik ses dalgaları ile soğuk buhar elde etme tekniği ile çalışan mikrodenetleyici tabanlı otomatik kontrollü bir sistem geliştirilmiştir. Ultrasonik nemlendirme cihazı, besleme devresi, mikrodenetleyici tabanlı kristalli osilatör kontrol devresi, su seviye tespit sensörü ile sıcaklık nem algılayıcılarından oluşmuştur. Ultrasonik nemlendirme işlemleri gerçekleştirilirken ortama nem verilmesini sağlayan pieozeelektrik malzemenin, yüksek frekansta üzerine uygulanan gerilim genlik değişimine göre nem buharı artma / azalma tepki gösterdiği bulgulanmıştır. Yapılan devre tasarımında, ortamın nem kontrolü PID kontrolör kullanılarak kararlı bir şekilde sağlanmıştır.

THE DESIGN AND IMPLEMENTATION OF BASED MICROCONROLLER ULTRASONIC HUMIDIFIER People need hygienic and humid weather to maintain a healty life. According to making research, the dry and dry of wheather cause to people and especially children grab infection and cause to get ill. When used humidifiers are examined, these are seen to work open circuit or on-off controlled. In this study forms, the humudity of ambient are seen not to fasten desired levels. In this study, an automatic controlled system of the microcontroller based was developed while fastening the humudity of ambient in desired level, providing to work stably ultrasonic humudifier, with the ultrasonic sound waves, working of the acquisition technical of cold vapor. Ultrasonic humidifier device consisted from the supply circuit, the control device of based microcontroller crystal oscillator, the water level detection sensor, temperature and humidity sensors. While the ultrasonic humidifier processes was putting into practice, pieozelektric material providing the humidity in the environment, in which working high frequency according to applying the change of voltage and amplitude on its, the increase or decrease on the humid vapor was determined. In making circuit design, the humidity control of the environment was provided firmly by using PID controller.
Keywords: Elektrik; Havalandırma; İklimlendirme; Nemlilik, Yapılarda; Öğrenim ve Öğretim; Ultrasonik Nemlendirme Cihazı