Sefalik prezentasyonu olan gebelerde makat prezentasyonu olan gebelerin amniotik sıvı indeksi açısından karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2005)
AMAÇ: Sefalik prezentasyonu olan gebelerle makat prezentasyonu olan gebeleri amniotik sıvı indeksi açısından karşılaştırmak. MATERYAL ve METOD: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya Mart 2002-Aralık 2003 tarihleri arasında rutin antenatal takip için polikliniğimize başvuran 34-40 gestasyonel hafta (GH) arası normal tekiz gebeliği ve ultrasonografide sefalik veya makat prezentasyonu saptanan gebe kadınlar dahil edildi. Tüm gebelere transabdominal ultrasonografi (US) yapıldı ve amniotik sıvı hacmi amniotik sıvı indeksi (ASİ) kullanılarak tek bir doktor tarafından ölçüldü. Gebeler, ultrasonografide saptanan fetal prezentasyonlarına göre makat ve sefalik diye iki gruba ayrıldı. BULGULAR: Maternal yaş, parite, US'nin yapıldığı GH ve tahmini fetal ağırlıklar her iki grupta da benzerdi. Sefalik prezentasyonu olan gebelerdeki ortalama (±SD) ASİ 138.3±33.5 mm.'yken, makat prezentasyonu olanlarda 156.8 ± 47.6 mm.'ydi. Aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. SONUÇ: Çalışmamız 34-40 GH arası gebeler içinde makat prezentasyonu olanların, sefalik prezentasyonu olan gebelere oranla daha yüksek ASİ değerlerine sahip olduklarını göstermektedir.

OBJECTIVES: To compare the amniotic fluid index (AFI) in pregnancies with cephalic presentation to that in pregnancies with breech presentation. STUDY DESING: Between March 2002 and December 2003, women with a singleton pregnancy between 34 and 40 weeks of gestation were divided into two groups according to the fetal presentation determined on ultrasound examination. The first group had cephalic presentation and the second group had breech presentation. Amniotic fluid indices in each group were compared. All ultrasonographic measurements were performed by the same senior obstetric resident. RESULTS: 92 pregnant women underwent AFI assessment. 64 of them had vertex, and the remaining 28 had breech presentation. Age, parity, the gestational age at which the US was performed, fetal biometry and estimated fetal weight were comparable between groups. The mean (±SD) AFI for women who had cephalic presentation was 138.3±33.5 mm and that for those having breech presentation was 156.8±47.6 mm. The difference between the two groups was statistically significant. CONCLUSIONS: Breech presentation was associated with an increased value of amniotic fluid index.
Comparison of amniotic fluid indices in pregnancies with breech presentation with those with cephalic presentation
Keywords: Biyofizik; Kadın Hastalıkları ve Doğum