Türkiye’de fen eğitimi alanında öğrenci başarısı konusunda 2010-2022 yılları arasında yayımlanan lisansüstü tezlerin içerik analizi - Kara, Neslihan (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı; Türkiye’de 2010-2022 yılları arasında ulusal tez merkezinde fen eğitimi alanında öğrenci başarısı konusunda yayımlanan tezleri içerik analizi yöntemiyle incelemektir Çalışmalardaki ortak eğilimlerin ortaya çıkartılması, kendinden sonra gelen çalışmalar için yol gösterici olması açısında fen eğitimi alan literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma kapsamındaki 73 lisansüstü tez araştırmanın örneklemidir.Microsoft Exel üzerinden yayın inceleme formu hazırlanmıştır.Tezler yayın yılı, üniversite, danışmanın ünvanı, türü, çalışmanın yürütüldüğü enstitü, bağımlı değişkenleri, bağımsız değişkenleri, konu alanları, alt konu alanları, araştırma yaklaşımları, araştırma yöntemleri, veri toplama araçları, veri analiz yöntemleri, örneklem düzeyi, örneklem büyüklüğü dağılım açısından incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlar;  En fazla tezin yazıldığı yılların 2014, 2016, 2019 olduğu,  En çok araştırma yapan üniversitenin Gazi Üniversitesi olduğu,  Danışman ünvanına göre en fazla tezin Doç.Dr. düzeyinde ünvana sahip danışmanlarla yapıldığı,  Türüne göre tezlerin büyük çoğunluğunun olduğu,  En fazla çalışmanın Eğitim Bilimleri Enstitüsünde yapıldığı,  En fazla çalışılan bağımlı değişkenin öğrenci başarısı olduğu,  En fazla çalışılan bağımsız değişkenin işbirlikli öğrenme olduğu,  En çok çalışılan konu alanının fiziksel olaylar olduğu,  En sıklıkla çalışılan alt konu alanının “Kuvvet ve Hareket” olduğu,  En sık kullanılan araştırma yaklaşımının nicel araştırma yaklaşımı olduğu,  En çok kullanılan araştırma yönteminin yarı deneysel desen olduğu,  En sık kullanılan veri toplama aracının başarı testi olduğu,  En fazla tercih edilen örneklem düzeyinin 7.sınıf olduğu,  En çok çalışılan örneklem büyüklüğünün 30-59 olduğu,  En sık kullanılan veri analiz yönteminin t-testi olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this research; It is thought that it will contribute to the science education literature in terms of revealing the common tendencies in the studies and being a guide for the studies that follow it. 73 graduate theses within the scope of the research are the sample of the research A publication review form was prepared via Microsoft Exel.Thesis publication year, university, title of the type, institute where the study was carried out,dependent variables, independent variables, subject areas, sub-topic areas, research approaches, research methods, data collection tools, data analysis methods, sample level, sample size were examined in terms of distribution. The data obtained in the research were analyzed by content analysis method. The results obtained in the research;  The year in which the most theses were written were 2014, 2016, 2019,  Gazi University is university that conducts the most research,  Assoc.Prof.Dr. It was done with consultants with a level title,  According to their type, the majority of theses are master’s thesis,  The most studies were done in the İnstitute of Educational Sciences,  The most studied dependent variable is student achievement,  The most studied independent variable is cooperative learning,  The most studied subject area is physical events,  The most frequently studied sub-topic area is “Force and Motion”,  The most frequently used research approach is the quantitative research approach,  The most used research method is the quashi-experimental design,  The most frequently used data collection tool is the achievement test,  The most preferred sample level is 7th grade,  The most studied sample size is 30-59,  It has been determined that the most frequently used data analysis method is t-test.
Content analysis of graduate theses published between 2010-2022 on student success in science education in Turkey
Keywords: Araştırma; Content analysis; Dissertations, Academic; Fen bilimleri; Fen eğitimi; Graduate theses; İçerik analizi; Lisansüstü tezler; Öğrenci başarısı; Öğrenim ve öğretim; Rapor yazma; Report writing; Research; Science; Science education; Student achievement; Study and teaching; Tezler, Akademik