Öğretmen adaylarının dijital okuma, yazma ve sunum hazırlama becerileri hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi - Şahenk Erkan, Senem Seda; Balaban Dağal, Asude (My University, 2018)
Günümüzde; küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve bilgi çağının etkisiyle, bireylerin dijital okuma ve yazma becerilerini geliştirmeleri temeldir. Bu çalışmanın amacı, görüşme, gözlem ve verilecek ödevler aracılığıyla, öğretmen adaylarının dijital okuma ve yazma beceri düzeylerini belirlemek ve bu alana ilişkin oluşturulabilecek katkılar konusunda öneriler geliştirmektir. Bu araştırmada nitel analiz yöntemlerinden betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışmada nitel yöntemlerden görüşme ve gözlem tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu araştırmaya 6 sınıf öğretmenliği ve 6 okul öncesi bölümünden toplam 12 öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada açık uçlu soruların bulunduğu görüşme formunun yanı sıra derste yapılan gözlemler ve verilen sunum ödevleri değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda öğrencilerin dijital okuma ve yazma alanında okuduklarını yorumlamada, ifade etmede, okuduklarına ilişkin örnekler vermede ve kendi fikirlerini ifade etmekte yaşadıkları zorluklara ilişkin veriler toplanmıştır. Elde edilen bu verilerin değerlendirilmesi ile öğretmen adaylarına çeşitli konularda dijital okuma ve yazma ödevlerinin verilmesi, onların dijital okuma-yazmaya yönlendirilmeleri ve motive edilmeleri, bu becerilerin geliştirmesi amacıyla önerilmiştir.
Evaluating the teacher candidates’ views on their own digital reading, writing and presentation skills
Keywords: Öğretmen adayları, sınıf ve okul öncesi öğretmenliği, nitel analiz yöntemi, dijital okumayazma becerileri.