Dolgu maddelerinin kağıt ve kartonların basılabilirlik özelliklerine etkisinin belirlenmesi - Kartopu, Esin (My University, 2002)
DOLGU MADDELERİNİN KAĞIT VE KARTONLARIN BASILABİLİRLİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Dolgu maddelerinin kağıt ve kartonların basılabilirlik özellikleri üzerine etkilerinin incelendiği bu çalışmada önce kağıdın yapımı sırasında kullanılması gerekli olan lifsel hammaddeler ve lifsel olmayan yardımcı maddeler kısaca tanıtılmıştır. Lifsel olmayan yardımcı maddelerden biri olan ve çalışmaya konu olan dolgu maddelerinin temel özellikleri incelenmiştir. Kağıt yapımı için gerekli olan lifsel ve yardımcı maddelerin tanıtımının ardından kağıt yapım süreci anlatılmıştır. Dolgu maddelerinin kağıt ve kartonların basılabilirlik özellikleri üzerine etkilerinin anlaşılabilmesi için öncelikle basılabilirlik kavramının ne olduğu anlatılarak kağıdın fiziksel yüzey özellikleri ve onların basılabilirlik üzerine etkileri, dolgu ve pigment taneciklerinin kağıdın optik, mekanik ve en önemlisi basılabilirlik özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Kağıdın fiziksel yüzey özellikleri ve onların basılabilirlik ile ilgisi ve dolgu maddelerinin kağıdın optik, mekanik özellikleri üzerine etkileri, I.Hamur ve kuşelenmiş kağıt ve kartonların basılabilirlik problemleri üzerine etkileri matbaacılık açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dolgu maddelerinin; selüloz lifleri arasındaki boşlukları doldurarak kağıdın fiziksel yüzey özelliklerini iyileştirdikleri ve yüzeyi pürüzlü kağıtlara yüksek tram sıklığında baskı yapıldığında sıkça görülen nokta kaybı ve nokta şişmesi problemlerini azaltabileceği deneysel veriler ve grafikler aracılığı ile tespit edilmiştir. Pürüzlü yüzeylerde nokta deformasyonu ve mekanik nokta şişmesinin kuşelenmiş pürüzsüz yüzeylere oranla daha fazla olduğu ayrıca tram sıklığının artmasıyla mekanik ve optik nokta şişmesinin de doğru orantılı olarak arttığı ve bütün tram sıklıklarında nokta şişmelerinin %30-75 tramton değerlerinde daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın deneysel kısmı iki aşamada yapıldı. Birinci aşamasında dolgu maddelerinin kağıtların basılabilirlik özellikleri üzerine etkileri bulunmuştur. İkinci aşamadaki testlerde dolgu maddelerinin basılabilirlikle olan ilgisini belirlemek için basılı kağıtlar üzerinde standart testler yapıldı. Teorik olarak dolgu maddeleri kağıt yüzeyinde mürekkebin tutunma kabiliyetini artırmakta ve mürekkep gereksinimini azaltmaktadır. Bu durumun deneysel tespiti için stabil baskı şartlarında pürüzlü ve pürüzsüz kağıt yüzeyine eşit mürekkeplendirme ile yapılan test baskılarıyla pürüzsüz yüzeydeki densitometrik mürekkep yoğunluğunun daha fazla olduğu, pürüzlü yüzeydeki düşük densitenin kağıt bünyesine fiziksel olarak mürekkep nüfuzu nedeniyle olduğu tespit edilmiştir. Birinci ve ikinci grup testlerin ve onlardan alınan mikroskobik görüntüler üzerinde yapılan ölçümlerin teorik esaslar çerçevesinde yorumları ve değerlendirilmeleri yapılarak sonuçları verildi.

THE DETERMINATION OF EFFECT OF FILLING MATERIALS ON THE PRINTABILITY CHARACTERISTICS OF PAPER AND BOARDS In this study, the effect of filling materials on the printability characteristics of paper and boards was investigated. First, the fibrous and non fibrous paper materials were shortly described, which are necessary to use in the paper production stages. The main properties of non fibrous filling materials, which are the subjects of the present thesis, were investigated. Then, the paper making process was described. In order to understand the effects of filling materials on the printability characteristics of paper and boards, the physical surface characteristics of paper and the effect of these characteristics on the printability, the effects of filling materials and pigments on the optical, mechanical and printability characteristics of paper were investigated by explaining the printability definition. The physical surface characteristics of paper and the relation of these characteristics with the printability; the effects of filling materials on the optical and mechanical characteristics of paper, the effects of 1stgrade pulp and coated paper and board on the printability problems were all investigated in the light of printıng science. It was established by experimental data graphics that the filling materials help the improvement of the physical surface characteristics of paper by filling the gaps in between the cellulose fibres. It was also found that it is possible to minimise the problems of dot gain and dot loss in the prints of rough surfaced papers with high screen ruling by using filling materials. It was also established that the dot deformation and mechanical dot gain are much more compared to the coated smooth surfaces and that the mechanical and optical dot gain is increased proportionally as the screen ruling increases. It was determined that the dot gain in all screen rulings is much more in the 30-75% tramtone value. The experimental part of this study completed in two stages. In the first stage, the effects of filling materials on the printability properties of papers were found. In the tests of the second stage, several tests were carried out to establish the relationships of filling materials with the printability characteristics of printed papers. Theorically, the filling materials improve the ability of ink to hold out on the surface of the paper and minimise the ink requirement. To establish this fact experimentally, it was established that the density of ink is much more in the test prints with equal inking on the surface of rough and smooth paper using stable printing conditions. The lower densitometric value in ink density in the smooth surface would be because of the physical ink absorption into paper. The result of interpretations and evaluations on the microscopic views of test prints were given in the present thesis.
Keywords: Matbaacılık-baskı Teknikleri