Organik ürünlerin büyüsü... Obrava - Danabaş, Nalan (My University, 2018)
Seramiğin tarihi, uygarlık kadar eskidir. Kil, suyu uzun süre muhafaza eden, ıslanınca şekil alabilen bir malzemedir. Seramiğin M.Ö. 6000 yıllarında Anadolu’ da üretildiği bilinmekle birlikte, Çatalhöyük’te bulunan seramik parçaları, bozulmadan günümüze ulaşmış ve insanlık tarihi hakkında ilk ipuçlarını bizlere sunmuştur. Binlerce yıl bozulmadan günümüze gelen seramikler, yazı, sembol ve resimler aracılığıyla, uygarlıkların yaşam tarzlarını ve kültürel farklılıkları hakkında günümüze bilgi vermektedir. İlk seramiklerin M.Ö. 6000 yıllarında Anadolu’ da bulunmasından sonra, ilk sırlı seramiklerin de M.Ö. 4000 yıllarında Mısır’ da ortaya çıktığı bilinmektedir. Ayrıca seramik doğal yollar ile doğadan elde edildiği için, sağlıklı ve doğaya zarar vermeyen bir malzemedir. Tarihten günümüz seramiğine gelene kadar, malzeme üzerinde birçok pişirim tekniği kullanılmıştır. Bu tekniklerin en önemlileri Raku pişirim tekniği, Odunlu pişirim tekniği, Obvara pişirim tekniği, Sagar pişirim tekniği, Redüksiyon pişirim tekniği, Çukur pişirim tekniği, Macsabal pişirim tekniği, Tuzlu pişirim tekniğidir. Araştırmada Obvara pişirim tekniği ve bu teknikle yapılan geleneksel uygulamaların, çağdaş sanata yansımaları ve bu tekniği kullanan birkaç sanatçının çalışmaları üzerinden örneklerle ele alınmıştır.
Keywords: Seramik, Teknik, Obvara, Çağdaş Sanat; Ceramic, Technique, Obvara, Contemporary Art