Manyetik Kaçak Akı İşaret Gürültüsü İçin Dalgacık Dönüşümü ve Tekrarlı Gauss Filtreleme Yöntemlerinin İncelenmesi - ÇELİK, HASAN HÜSEYİN (My University, 2021)
Manyetik kaçak akı (MKA) yöntemi, ferromanyetik özellikteki materyallerde oluşan çatlak, delik, korozyon gibi kusurlarıalgılama amaçlı kullanılan tahribatsız test yöntemlerinden biridir. MKA sensörlerinden alınan işaretler test edilen materyalyapısında oluşan kusurları tanımlamakla birlikte gürültü bileşenlerini de içermektedir. Gürültü miktarı ve niteliği ise test sistemive materyal yapısına göre farklılıklar göstermektedir. Uygun olmayan bir filtreleme işlemi sonucunda, kusurları temsil edenişaretler, gürültü içerisinde kaybolmakta veya bozularak anlamını kaybetmektedir. Bu çalışmada MKA yöntemi ile alınanişaretler üzerinde dalgacık dönüşümü ve tekrarlı Gauss filtreleme yöntemlerinin etkinliği incelenmektedir. MKA işaretleriniüretmek amacıyla, ANSYS Maxwell benzetim ortamında manyetik test sistemi tasarlanmıştır. Test materyali olarak, üzerindefarklı büyüklükte 3 yapay kusur bulunan bir çelik plaka kullanılmıştır. Manyetik sistemden alınan işaretler üzerinde, ayrıkdalgacık dönüşümü ve tekrarlı Gauss fitreleri uygulanmıştır. Filtrelenen işaretler üzerinde oluşan işaret bozulmaları ve simetribozukluğu ele alınarak incelenmiştir. Deney sonuçlarına göre, MKA işaretleri üzerinde, tekrarlı Gauss filtresinin dalgacıkdönüşümü yöntemlerinden daha başarılı sonuçlar ürettiği görülmektedir

Magnetic flux leakage (MFL) method is one of the non-destructive testing methods used to detect defects such as cracks, holes,_x000D_ and corrosion within ferromagnetic materials. Signals produced by MFL sensors, identify the defects occurred in structure of_x000D_ tested material also include noise components. The amount and property of the noise varies according to the test system and_x000D_ material structure. As a result of improper filtering, signals representing defects are lost in noise or distorted and become_x000D_ meaningless. In this study, the effectiveness of wavelet transform and iterative Gauss filtering methods on the signals obtained_x000D_ by applying MFL method was examined. In order to generate MFL signals, magnetic test system were designed in ANSYS_x000D_ Maxwell simulation environment. As a test material, a steel plate with 3 different size defects was used. Discrete wavelet_x000D_ transform methods and iterative Gauss filter were applied on the signals produced by the magnetic system. Signal distortions_x000D_ and symmetry disturbances which occured on the filtered signals were examined. According to experimental results, it is seen_x000D_ that iterative Gaussian filter produces more successful results than wavelet transform methods on MFL signals._x000D_
Investigation on Wavelet Transform and Iterative Gaussian Filtering Methods for Denoising Signal of Magnetic Flux Leakage