Türk rekabet hukukunda fiyat tespiti anlaşmaları - Kahraman, Kubilay (My University, 2022)
Bu çalışmada, rekabet hukukunun en temel konularından olan rekabeti sınırlayıcı nitelikteki fiyat tespiti anlaşmaları kavramının neyi ifade ettiğini, tanımın unsurlarının açıklanmasını, tanımla ilişkili kavramların ilgili kamu otoriterileri tarafından nasıl yorumlandığı ve uygulandığı, Türkiye, AB ve ABD rekabet hukuku kuralları ve uygulamaları arasındaki farkların neler olduğu, rekabeti sınırlayıcı fiyat anlaşmalarının nasıl ispatlanacağı, rekabeti sınırlayıcı fiyat anlaşmaların hukuki sonuçlarının neler olduğu hususlarına tarafımızca cevap aranmıştır. Bu çalışmanın temel amacı teorik düzeyde rekabeti sınırlayıcı nitelikteki fiyat anlaşmalarının tanımlanması ve hukuki sonuçlarının neler olduğunun açıklanmasıdır. Özellikle dikey ve yatay piyasalar arasındaki fiyat tespiti anlaşmalarının farkları, bu anlaşmalara ilişkin Türkiye, AB ve ABD’deki regülasyon ve yaklaşım farklılıkları ele alınacaktır. Bu anlaşmaların uygulamada nasıl ispatlanacağı, ispat için gerekli ve yeterli koşulların neler olduğu, Per Se ve Rule of Reason doktrinleri çerçevesinde bu anlaşmalara uygulanacak hükümlerin nelerden ibaret olduğu yine çalışmamız kapsamında ele alınacak olup, çalışmamızın son kısmında ise bu anlaşmaların rekabet ihlaline sebebiyet vermesi halinde söz konusu anlaşmaların hukuki hüküm ve sonuçları ortaya koyulacaktır.

In this study, what is meant by the concept of price fixing agreements restricting competition, which is one of the most fundamental subjects of competition law, the elements of the definition are explained, how the concepts related to the definition are interpreted and applied by the relevant public authorities, what are the differences between Turkey, EU and USA competition law rules and practices. We have sought answers to the issues of how to prove the price agreements restricting competition, what are the legal consequences of price agreements restricting competition. The main purpose of this study is to define price agreements that limit competition at the theoretical level and to explain what their legal consequences are. In particular, the differences in price fixing agreements between vertical and horizontal markets, the differences in regulations and approaches regarding these agreements in Turkey, the EU and the USA will be discussed. How these agreements will be proven in practice, what the necessary and sufficient conditions for proof are, what the provisions to be applied to these agreements within the framework of Per Se and Rule of Reason doctrines are will be discussed within the scope of our study. The legal terms and consequences of the agreements will be revealed.
Keywords: Agreement limiting competition; Civil law; Fiyat tespiti; Fiyat tespiti anlaşmaları; Medeni hukuk; Price fixing; Price fixing agreements; Rekabeti sınırlayan anlaşma; Turkey; Türkiye