Eğitici dramayı sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde kullanmanın öğrenmenin kalıcılığı üzerindeki etkileri - Atar, Gökhan (My University, 2003)
Bu araştırma eğitici dramanın, sosyal bilgiler dersi coğrafya konularının öğretiminde hatırda tutma ve başarı düzeyleri üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel bir çalışma olup ön test, son test, kontrol test gruplu modele uygun olarak hazırlanmıştır. Bu çalışma 2001-2002 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili, Ümraniye ilçesi Çağrıbey İlköğretim Okulu 6/ A ve 6/ C sınıfındaki 78 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma için ilköğretim 6.sınıf sosyal bilgiler dersi coğrafya ve dünyamız ünitesi seçilmiştir. Seçilen bu ünite, araştırma süresince kontrol grubunu oluşturan 6/ A sınıfındaki 36 öğrenciyle düz anlatım yöntemi , deney grubunu oluşturan 6/ C sınıfındaki 42 öğrenciyle ise drama tekniği kullanılarak işlenmiştir. Öğrencilerin araştırma süreci sonunda ne gibi bir farklılaşma gösterdiklerini tespit etmek için araştırmacı tarafından bilgi testi hazırlanmıştır. Hazırlanan bu bilgi testi her iki gruba konunun işlenmesinden önce ön test, konunun işlenmesinden sonra son test ve öğrenmede kalıcılığın belirlenmesi amacı ile 5 hafta sonrada kontrol test olarak uygulanmıştır. Ayrıca öğrencileri ve ailelerini tanımaya yönelik öğrenci tanıma anketi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin işlenmesi ve istatistiksel çözümlemeleri SPSS 10.0 paket kullanılarak yapılmıştır. Ön test sonuçlarından her iki gruptaki öğrenciler arasında konu hakkında ön bilgiye sahip olma bakımından bir fark olmadığı anlaşılmıştır. Ön test, son test ve kontrol test sonuçları karşılaştırıldığında, drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta ve geleneksel tekniklerin kullanılarak ders işlenen grupta belli bir öğrenme meydana gelmiştir. Bu durum öğrenmenin doğası gereğidir. Çünkü öğrenciler öğrenme ünitesi ile karşı karşıya kaldıklarında mutlaka öğrenme gerçekleşmektedir. Ancak drama tekniği kullanılarak ders işlenen grupta öğrenmenin ve öğrenilenlerin akılda kalıcılığının daha fazla olduğu görülmüştür. This research is constructed to establish the effects of educational drama for increasing success levels and learning methods in Geography Lectures. The study is planned as an experimental research and also constructed according to the pre-test, end-test and control-test grouping model. The research is performed with 78 students in 6A and 6C classes of Cağrıbey Primary School in Umraniye, Istanbul at 2001-2002 educational years. The Geography and Our World units of Social Sciences Lectures of 6th class were chosen as the model lectures of this research. The units of interest were taught to the control group, which were the 36 students of 6A class, by simple explanation method, whereas were taught to the experimental group, which were the 42 students of 6C class, by using the drama technique. In order to measure the differences occurred beneath the students, a knowledge test was given to the students by the researcher at the end of the experimental period. This test was given as a pre-test, before the lecture, as an end-test after the lecture and in order to understand the permanency on learning it was given as a control-test 5 weeks after the lecture. Additionally, in order to recognize the students and their families a recognition test was also used. The SPSS 10.0 program was used for processing the data collected and for analyzing the statistical results. The results of the pre-test showed that there was not any significant difference between the two groups on the previous knowledge about the subjects. The results of pre-test, end-test and control-test showed that learning has proceeded in both groups. This is thought to be the result of the natural occurrence of learning. Since the students are exposed to learning units, the learning naturally occurred. However, the level of learning and keeping in mind increased in the group exposed to drama technique.
Keywords: Sosyal Bilgiler_Öğrenim ve Öğretim